Uzupełnieniem czosnku jest liść laurowy – Przygotujesz bardzo skuteczny napar mający na celu wspomaganie naszego organizmu. Przepis.
W dzisiejszych czasach często zapominamy o metodach leczenia stosowanych przez naszych przodków – roślinach i przyprawach mogących pomóc nam wspierać nasze zdrowie.
Jest to dla nas ogromną stratą, ponieważ zamieniamy naturalne substancje na zamienniki chemiczne, a artykuły zdrowsze są często dostępne w każdym domu. Możemy do nich zaliczyć m.in. czosnek czy liście laurowe, które mogą odmienić nasze życie, pomagając w walce z nadciśnieniem, bólem stawów oraz zapaleniem oskrzeli.
Zestawiając ze sobą liście laurowe oraz czosnek możemy w szybki i łatwy sposób przygotować prozdrowotny napar przydatny szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Właściwości czosnku
Ciężko wyobrazić sobie „domowe leczenie” bez czosnku w którym znadziemy substancję wspierające cały nasz organizm oraz odporność. Jego nietypowy smak sprawia także, że jest chętnie stosowaną przyprawą w kuchni.
Czosnek, dzięki zawartej w nim allicynie, wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy do walki z potencjalnymi patogenami obecnymi w naszym otoczeniu.
Dodatkowo może pomóc nam w walce z nadwagą dzięki działaniu hamującym głód co jest szczególnie istotne dla osób mających problem ze wzmożonym łaknieniem. Badania donoszą również o pozytywnym działaniu tego przysmaku w terapii cukrzycy oraz alergii.
Liście laurowe
Liście laurowe stosowane są powszechnie jako dodatek do dań i zup, niewielu jednak wie o jego właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Wszystko dzięki zawartych w nich substancjach takich jak eugenol oraz cineol. Liście działają pozytywnie zbyt wysokim poziomie cholesterolu oraz problemach sercowo – naczyniowych, zalecane są więc szczególnie osobom w wieku średnim i starszym.
Przepis na leczniczy napar
Wspomniane składniki najlepsze działanie wykazują po połączeniu ich w zdrowotną herbatkę, którą możemy sporządzić w domowych warunkach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.
Potrzebne składniki:
- pól litra wody
- trzy suszone liście laurowe
- dwa ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Na początku należy zagotować wspomniane pół litra wody w niewielkim rondelku. Po doprowadzeniu wody do wrzenia dodajemy trzy liście laurowe i całość gotujemy przez około trzy minuty, ostrożnie mieszając by lepiej wydobyć cenne substancje.
Ostatnim etapem jest przygotowanie ząbków czosnku, które należy dokładnie zmiażdżyć (lub przecisnąć przez praskę), by ułatwić wydobycie z nich drogocennego soku. Otrzymaną „papkę” dodajemy do wrzątku. Napar zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Zaleca się dzienne spożycie dwóch szklanek naparu po posłodzeniu go miodem.
Napar z czosnku i liści laurowych – przeciwwskazania
Jak w przypadku każdej substancji leczniczej, herbatka ta nie może być spożywana przez wszystkich. Nie zaleca się naparu u kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią. Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki na stałe powinny skonsultować rozpoczęcie terapii naparem z lekarze.
Każdy pijący herbatkę z czosnku i liści powinien zachować szczególną ostrożność gdyż przedawkowanie może wywołać objawy niepożądane jak senność czy ból głowy. Zaleca się ograniczenie spożycia do, wspomnianych wcześniej, dwóch szklanek na dobę.
Comments are closed.