Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Uzupełnieniem czosnku jest liść laurowy – Przygotujesz bardzo skuteczny napar mający na celu wspomaganie naszego organizmu. Przepis.

W dzisiejszych czasach często zapominamy o metodach leczenia stosowanych przez naszych przodków – roślinach i przyprawach mogących pomóc nam wspierać nasze zdrowie.

Jest to dla nas ogromną stratą, ponieważ zamieniamy naturalne substancje na zamienniki chemiczne, a artykuły zdrowsze są często dostępne w każdym domu. Możemy do nich zaliczyć m.in. czosnek czy liście laurowe, które mogą odmienić nasze życie, pomagając w walce z nadciśnieniem, bólem stawów oraz zapaleniem oskrzeli.
Zestawiając ze sobą liście laurowe oraz czosnek możemy w szybki i łatwy sposób przygotować prozdrowotny napar przydatny szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Właściwości czosnku

Ciężko wyobrazić sobie „domowe leczenie” bez czosnku w którym znadziemy substancję wspierające cały nasz organizm oraz odporność. Jego nietypowy smak sprawia także, że jest chętnie stosowaną przyprawą w kuchni.
Czosnek, dzięki zawartej w nim allicynie, wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy do walki z potencjalnymi patogenami obecnymi w naszym otoczeniu.

Dodatkowo może pomóc nam w walce z nadwagą dzięki działaniu hamującym głód co jest szczególnie istotne dla osób mających problem ze wzmożonym łaknieniem. Badania donoszą również o pozytywnym działaniu tego przysmaku w terapii cukrzycy oraz alergii.

Liście laurowe

Liście laurowe stosowane są powszechnie jako dodatek do dań i zup, niewielu jednak wie o jego właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Wszystko dzięki zawartych w nich substancjach takich jak eugenol oraz cineol. Liście działają pozytywnie zbyt wysokim poziomie cholesterolu oraz problemach sercowo – naczyniowych, zalecane są więc szczególnie osobom w wieku średnim i starszym.

Przepis na leczniczy napar

Wspomniane składniki najlepsze działanie wykazują po połączeniu ich w zdrowotną herbatkę, którą możemy sporządzić w domowych warunkach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.

Potrzebne składniki:

  • pól litra wody
  • trzy suszone liście laurowe
  • dwa ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na początku należy zagotować wspomniane pół litra wody w niewielkim rondelku. Po doprowadzeniu wody do wrzenia dodajemy trzy liście laurowe i całość gotujemy przez około trzy minuty, ostrożnie mieszając by lepiej wydobyć cenne substancje.

Ostatnim etapem jest przygotowanie ząbków czosnku, które należy dokładnie zmiażdżyć (lub przecisnąć przez praskę), by ułatwić wydobycie z nich drogocennego soku. Otrzymaną „papkę” dodajemy do wrzątku. Napar zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Zaleca się dzienne spożycie dwóch szklanek naparu po posłodzeniu go miodem.

Napar z czosnku i liści laurowych – przeciwwskazania

Jak w przypadku każdej substancji leczniczej, herbatka ta nie może być spożywana przez wszystkich. Nie zaleca się naparu u kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią. Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki na stałe powinny skonsultować rozpoczęcie terapii naparem z lekarze.

Każdy pijący herbatkę z czosnku i liści powinien zachować szczególną ostrożność gdyż przedawkowanie może wywołać objawy niepożądane jak senność czy ból głowy. Zaleca się ograniczenie spożycia do, wspomnianych wcześniej, dwóch szklanek na dobę.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!