Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Nadziewane muszle z mielonym mięsem – najlepsze danie z makaronu, jakie wypróbowałam

Aby ugotować pyszne muszelki , najpierw musisz kupić specjalny makaron do farszu. Najważniejszą rzeczą w tym włoskim daniu jest nadzienie, które może być za każdym razem urozmaicane. Wypróbuj je z sosem, na pewno  Ci posmakują!

Składniki

  • 30 szt makaronu typu muszle np Conquilioni
  • 650 g mielonej wołowiny
  • 2 papryki
  • 70 g twardego sera
  • 70 g cebuli
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól

Muszle z mielonym mięsem

Przygotowanie

Przygotuj nadzienie. Paprykę pokrój w małą kostkę, cebulkę – w pierścienie. Smaż warzywa na oleju roślinnym. Dodaj mięso mielone i smaż na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Wlej bulion, posól i popieprz. Duś na małym ogniu przez kolejne 25 minut.

Ugotuj sos. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę. Mieszaj i gotuj przez 2 minuty. Następnie wlej mleko małymi porcjami. Posól i popieprz. Gotuj, aż sos będzie miał średnią konsystencję. Dodaj połowę tartego sera. Ostudź i wlej sos do naczynia do pieczenia.

Ugotuj makaron al dente. Napełnij muszle nadzieniem i włóż do sosu. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut. Posyp pozostałym serem. Piecz kolejne 3 minuty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!