Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pyszne marynaty do kurczaka – dzięki nim Twój kurczak będzie hitem każdej imprezy.

Popularność mięsa drobiowego stale rośnie. Aby nadążyć za tym trendem, przepisy na kurczaka są stale zmieniane i udoskonalane.

W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie, tym gatunkiem mięsa, dzisiaj pokażę Wam jak przygotować najlepsze marynaty do kurczaka. Przepisy są proste, a składniki do nich na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Będziecie w stanie zachwycić nawet najbardziej wymagających gości!

Marynata piwna

Składniki:

  • 200 ml sosu sojowego
  • 200 ml piwa
  • 150 g miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w naczyniu, a na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj kurczaka, a następnie umieść w lodówce na całą noc, aby mięso przeszło aromatem ziół.

Jestem przekonana, że Twoi domownicy będą mieli problem aby odgadnąć dokładny przepis. Na pewno poproszą o dokładkę.

Marynata winna

Kolejna propozycja z alkoholem, tym razem jest to wino, ale nie bój się z nim eksperymentować. Przekonasz się, że to bardzo smaczna opcja.

Składniki:

  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek, do smaku

Przygotowanie

Wszystko jest banalnie proste, wszystkie składniki umieść razem w naczyniu i wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką, zamarynuj kurczaka. Wystarczy, że kurczak spędzi pół godziny w mieszance, w temperaturze pokojowej i jest gotowy do pieczenia.

Marynata ostra

To bardzo łatwy i szybki przepis. Spodoba się szczególnie tym, którzy lubią kurczaka na ostro.

Składniki:

  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • zmielony pieprz, do smaku

Przygotowanie

Wszystko zajmie Ci ok. 10 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj przyprawy. Na końcu dolej świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną marynatą, zalej kurczaka i pozostaw w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach.

Marynata włoska

We Włoszech, to chyba najpopularniejszy przepis na kurczaka!

Składniki:

  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sół, pieprz,
  • zioła prowansalskie, do smaku

Przygotowanie

Filet z kurczaka podziel na cienkie paski. Następnie dodaj przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Dokładnie natrzyj kurczaka i pozostaw na pół godziny. Przygotuj według uznania. Po spróbowaniu kurczaka, przeniesiesz się do słonecznej Italii!

You might also like

Comments are closed.