Oto pyszna, słodka przekąska, którą przyrządza się na patelni w ekspresowym tempie. Jeże raz spróbujesz ciasta napoleon, już nigdy nie będziesz mieć ochoty na inne.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich masło w temperaturze pokojowej, sól, sodę oraz 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy je na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, następnie mleko i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do rondelka i gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, by nie powstały grudki, a krem się nie przypalił.
Kiedy krem się zagotuj, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wałkujemy na kształt roladki, którą dzielimy na 14 kawałków o równej wielkości. Każdy kawałek wałkujemy tak, by był zbliżony średnicą do wielkości patelni.
Każdy placek smażymy na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły. Po zdjęciu z patelni obcinamy wystające końcówki, tak by każdy placek miał taki sam rozmiar. Każdy placek przełóż ostudzonym kremem.
Comments are closed.