Zaskoczę Cię tym przepisem – „Niewidzialne” ciasto robi wrażenie na każdym przyjęciu.
Jabłka i gruszki? Hmm, co by tu z nimi zrobić? A może pyszne, francuskie, „niewidzialne” ciasto? Smak wanilii i świeżych owoców – to niewątpliwy strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 400 g jabłek
- 400 g gruszek
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 20 g cukru waniliowego
- 2 szczypty soli
Sposób przyrządzenia:
Roztrzep jajka, dodaj 50 g cukru,10 g cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodaj do mikstury mleko, 30 g masła, 90 g mąki i proszek do pieczenia.
Owoce obierz, pokrój na cienkie plasterki i zanurz w cieście z obu stron. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nasmaruj masłem. Plasterki owoców ułóż na blasze warstwami a na wierzch wylej resztę pozostałego ciasta. Ustaw piekarnik na 180°C i piecz przez pół godziny.
Pozostaje nam przyrządzenie kruszonki: wymieszaj resztę mąki z pozostałym masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Miksturę rozetrzyj i posyp nią ciasto. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Pyszne i ożywcze „niewidzialne” ciasto jest gotowe! Możesz delektować się jego pysznym smakiem!
Comments are closed.