Pyszne pączki z piekarnika – sklepowe staną się historią. Jem i nie boję się, że przytyję
Pyszne, pieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Są lżejsze, a jednocześnie tak samo smakowite. Dodatek czekolady i skórki z pomarańczy dodatkowo podkręca smak.
Składniki:
- mąka– pół kilo
- masło– 50 gramów
- cukier-100 gramów
- drożdże suche-10 gramów
- mleko-120 mililitrów
- jaja-2 sztuki
- masło do smarowania- 125 gramów
- czekolada(opcjonalnie)
- skórka z pomarańczy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w letnim mleku i pozostaw na chwilkę, żeby przestygły. W dużej misce wymieszaj mąkę, jaja, masło, cukier i startą skórkę pomarańczy. Następnie do powstałej masy dodaj drożdże z mlekiem.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Dzięki temu pączki będą puszyste i mięciutkie.
Czekoladę schłodź, a następnie zetrzyj na tarce. Możesz użyć ulubionego typu czekolady. Zarówno mleczna, gorzka, jak i biała będzie smakowitym dodatkiem do pączków.
Po wyrośnięciu ciasta dodaj do niego czekoladowe wiórki i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Ciasto rozwałkuj, a następnie wytnij kółeczka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pączki, tak aby się nie stykały i piecz przez około 20-25 minut. Gotowe pączki obsyp cukrem puder. Smacznego!
Comments are closed.