Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Paszteciki z kapustą stały się moim hitem każdego przyjęcia. Goście stale proszą o ten przepis.

Drożdżowe paszteciki z kapustą, to wspaniała propozycja na obiad, święta lub na przyjęcie. Idealnie smakują same lub w towarzystwie czerwonego barszczu.

Jeśli nie lubicie kapusty, to śmiało możecie nadziać takie paszteciki innym farszem, np. pieczarkowym lub serowo-grzybowym. Koniecznie spróbujcie tego sprawdzonego przepisu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 260 ml wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia pasztecików

Na farsz do pasztecików:

  • 1 kilogram kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, suche drożdże i sól. Kolejno stopniowo wlewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką składniki, aż ciasto będzie miękkie i jednolite.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Posiekaną cebulę szklimy na oleju. Kolejno dodajemy drobno posiekaną kapustę i smażymy mieszając. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy składniki.

Całość dusimy chwilę pod przykryciem, na koniec dodając posiekane zioła. Mieszamy wszystko, próbujemy i zdejmujemy z ognia.

Ciasto wyjmujemy z miski na podsypany mąką blat. Dzielimy na mniejsze kawałki, każdy rozwałkowujemy na kształt placka.

Na środek każdego placka nakładamy farsz. Składamy nasze placki na pół i zlepiamy.

Tak przygotowane paszteciki smażymy na złoto z obu stron.

Gotowe układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego

You might also like

Comments are closed.