Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka. Smażone roladki pekińskie w cieście.

Roladki pekińskie to smażona w cieście przekąska, która z pewnością zachwyci wszystkich Twoich bliskich i przyjaciół.

Ich niezwykła prostota wykonania oraz delikatny, lekko chrupiący smak z pewnością sprawią, że twoi znajomi poproszą o przepis na to smaczne danie. Roladki pekińskie możesz serować jako dodatek do obiadu oraz element kolacji. Doskonale sprawdzą się także na imprezach i przyjęciach.

Poniżej przepis i przygotowanie. 

Składniki do wykonania roladek:

  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 4-5 jajek,
  • 60 gramów mąki,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki do wykonania nadzienia:

  • 2 duże pomidory,
  • 150 gramów twardego sera (gouda, ementaler)
  • 100 gramów szynki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • szczypiorek (wedle uznania).

Wykonanie:

Oddzielić dziewięć liści z główki kapusty pekińskiej. Wyciąć twarde części. Rozbić tłuczkiem ich środek tak, aby były łatwe do zwijania w rulon. Tak przygotować każdy liść.

W naczyniu ubić jaja. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać przesianą mąkę i całość wymieszać dokładnie na gładką masę.

Liście kapusty maczać kolejno w przygotowanym cieście i smażyć na głębokim oleju przez kilkanaście sekund po obu stronach. Następnie przenieść na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotować nadzienie. Pomidory i szynkę pokroić w dość dobrną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać w głębokiej misce. Dodać majonez, pieprz, sól i dokładnie połączyć. Na usmażone liście nakładać niewielką ilość farszu.

Zawijać w ciasne rolki. Roladki są gotowe do podania.

Mamy nadzieję, że nasz przepis Ci się spodobał i że niedługo zaserwujesz tę pyszną przekąskę swoim bliskim. Koniecznie wyślij recepturę swoim znajomym. Życzymy Wam smacznego!

You might also like

Comments are closed.