Przepis na najlepsze ciasto na pierogi – stosuje od lat i pierogi zawsze wychodzą przepysznie.

Idealny przepis na ciasto na pierogi. Każdy szef kuchni go zna!Dobry i łatwy przepis na ciasto do pierogów to marzenie każdego sklejacza. Ten niezwykle prosty przepis to klucz do idealnych pierożków!

Do stworzenia tego ciasta używamy jedynie mąki i wody, a więc masz pewność, że będzie elastyczne i miękkie, idealne do rozwałkowywania.

Sposób przygotowania:

Na stolnicy, bądź blacie utwórz kopiec z mąki. Na środku zrób niewielką dziurkę, tak aby twój kopczyk przywodził Ci na myśl wulkan. Zagotuj wodę i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Pamiętaj, że do robienia ciasta na pierogi gorąca woda to podstawa.

Wlej wodę do mąki starając się, mieszać cały czas. Dobry babciny sposób, to użycie noża kuchennego do tej czynności. (zawsze zastanawiałam się, po co babcia kroi mąkę)

Dodawaj wody do mąki, cały czas mieszając, aż około 75% połączy się z wodą. Wtedy dodaj oliwę i skup się na wyrabianiu ciasta. Może to zająć nieco dłuższą chwilę. Jeśli twoje ciasto klei się za bardzo dosyp mąki, a gdy jego ugniatanie to udręka, ciasto jest zbyt gęste. Dolej wtedy wody i wbij ją w ciasto.

Gdy ciasto będzie idealnie wyrobione, oprósz swoją stolnicę mąką i zacznij rozwałkowywać ciasto na plaster około milimetra grubości. Gotowy placek potnij na pasy ok.4 na 5 cm, choć to tylko sugestia.

Wybieraj farsz i działaj! To ciasto jest idealne zarówno do ruskich pierogów jak do tych z kapustą i grzybami. Smacznego i nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!