Pierś z kurczaka z farszem szpinakowym z serem i czosnkiem. Rewelacyjny smak
Pierś z kurczaka z farszem szpinakowo-serowym i czosnkiem. Zakochasz się!
Świetne danie, które mile zaskoczy Twoich gości. Fantastyczny smak i wygląd łączy się z szybkim przygotowaniem, a ciasto francuskie zapewnia soczyste mięso. Najlepiej podawać z lekką sałatką i pieczonymi kartoflami.
Składniki
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 6 plastrów żółtego sera (może być wędzony)
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- jajko
Przygotowanie
Na maśle podsmażyć rozmrożony szpinak do odparowania wody. Wycisnąć czosnek w prasce i dodać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem dla smaku. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać śmietanę i zdjąć gotowe nadzienie z ognia.
Piersi rozciąć w poprzek tak, aby powstała kieszonka. Napełnić otwór przygotowanym farszem, na górę masy położyć plaster sera. Doprawić ewentualnie solą.
Każde z ciast francuskich podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grube na 2 cm, zależnie od grubości piersi.
Na ciasto położyć pierś i zawinąć wyciętymi paskami „na zamek”, aby oblepiało mięso z każdej strony.
Zawinięte porcje umieścić na papierze do pieczenia, wysmarować rozbitym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni C, przez 40 minut na środkowej półce.
Comments are closed.