Pleśniak – pyszne, kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką

Pleśniak – pyszne, kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką. Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości 🙂

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  „Różne Smaki w Kucnhi„. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 6 jaj
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

Piana:

  •  białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


fot. roznesmakiwkuchni

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy.
  4. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię .
  5. Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Pierwszą część rozwałkowaną wykładamy na blaszkę .
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy )
  9. Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem .
  10. Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem.
  11. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach .
  12. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy od piekarnika ).

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com/

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!