Smaczne pomidory po ormiańsku: trzy dni i gotowe. Znikają w mgnieniu oka ze stołu.

Ten wspaniały przepis na pomidory po ormiańsku zachwyci Twoich domowników. Przekąska wygląda bardzo apetycznie i pachnie nieziemsko. Będą one idealną przekąską czy dodatkiem do obiadu.

Wskazówka: aby pomidory były odpowiednio nasycone solanką, polecam wybranie niezbyt dużych pomidorów i dodanie wszystkich ziół do smaku.

Pomidory po ormiańsku – Składniki

  • Woda 1 litr
  • Sól 55 g
  • Natka pietruszki do smaku
  • Koperek do smaku
  • Kolendra do smaku
  • Pomidor 6-8 sztuk
  • Czosnek 3 ząbki
  • Czarny pieprz do smaku
  • Słodka, mielona papryka do smaku

Pomidory po ormiańsku – Przygotowanie

Pomidory umyj i wysusz, zrób w nich głębokie nacięcia na krzyż.

Pomidory ormiańskie

Umyj, osusz i posiekaj zioła, wymieszaj je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nafaszeruj pomidory powstałą mieszanką.

lekko solone pomidory

Przygotuj solankę: nalej na patelnię wodę, dodaj sól, ostrą paprykę, gotuj mieszaninę przez kilka minut i pozwól jej ostygnąć.

Umieść pomidory w głębokim pojemniku i napełnij zimną solanką, umieść na nich jakąś ciężką miskę itp., aby warzywa były przyciśnięte do dna, a nie pływały swobodnie. Pozostaw je w ciepłym miejscu na trzy dni. Gotowe!

Nie zapomnij powiedzieć znajomym o tak wspaniałym przepisie!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!