Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pomysł na szybką i smaczną zapiekankę – na obiad lub kolację. Unikalny przepis tylko tutaj.

Prosta i sycąca zapiekanka, która wpadnie do gustu nawet najbardziej niezadowolonej osobie.

Niesamowita zapiekanka z połączeniem mielonego mięsa i kapusty. Posiada oryginalny smak, który zapadnie w pamięci na bardo długo. Mało kto próbował takiego zestawienia, ale jest naprawdę bardzo warto.

Składniki:

  • kapusta 1 kg
  • mielona wołowina 800 g
  • ziemniaki 500 g
  • śmietana 200 g
  • mleko 120 ml
  • jajka 5 sztuk
  • cebula 3 sztuki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Aby zacząć przygotowanie weź kapustę i zdejmij z niej górne liście. Następnie włóż ją do gotującej się wody w dużym garnku. Kiedy liście zaczną się rozdzielać to znak, aby kapustę gotować jeszcze przez 2 minuty.

Po tym czasie możesz ją wyciągnąć, a kiedy ostygnie delikatnie odetnij twarde części. Kolejno posiekaj i podsmaż cebulę, a później dodaj do niej mięso mielone.

Pamiętaj, aby mieć włączony mały ogień. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Musisz je obrać i zetrzeć na dużych oczkach, a następnie dodać do mięsa. Na końcu użyj przypraw.

Teraz czas na drugą część. W osobnym pojemniku ubij jajka wraz z mlekiem. Następnie przygotuj naczynie do pieczenia i na jego dnie ułóż dokładnie kapustę. Na nią wlej masę mięsną, a na samą górę ubite jajka.

Zrób drugą taką samą warstwę, a na górę połóż liście kapusty, które możesz posmarować kwaśną śmietaną. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Jest to bardzo szybkie, zdrowe i smaczne danie. Dzięki temu, że jest syte, świetnie się sprawdzi na spotkaniach rodzinnych, czy tych w gronie przyjaciół.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.