Kilka przepisów na chrupiącą kapustę: dostałam je od mamy, z chęcią dzielę się z Wami.

Każda rodzina ma swój własny, ulubiony sposób przygotowywania kiszonej kapusty, jest on często przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Ale w internecie jest tak wiele ciekawych przepisów i grzechem byłoby nie wypróbować tych najciekawszych w swojej kuchni. Zebraliśmy naszym zdaniem te najbardziej warte uwagi, więc do dzieła!

chrupiąca kapusta instant

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg białej kapusty
  • 700 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 ml octu
  • 1 l wody
  • 70 g soli
  • 100 g cukru
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 5 goździków
  • 4 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

Posiekaj kapustę.

Zetrzyj marchewkę na grubej tarce, pokrój czosnek.

Wymieszaj warzywa i umieść ciasno w rondlu.

Zagotuj wodę. Wlej ocet, olej, dodaj sól, cukier, liść laurowy, pieprz, goździki.

Pozwól marynacie ostygnąć i zalej kapustę.

Na to połóż talerz i coś ciężkiego na górze (np. patelnia z wodą). Odstaw na 10 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnie, w razie potrzeby, przenieś kapustę z marynatą do trzylitrowego słoika i trzymaj w lodówce przez kolejne 12 godzin.

Sałatka z kapusty i warzyw

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 2,5 kg pomidorów
  • 1,5 kg papryki
  • 1 kg marchwi
  • 2 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 4 łyżki soli
  • 5 łyżek octu
  • pęczek pietruszki
  • 500 g oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE

Obierz i zetrzyj marchewki. Ogórki umyj i posiekaj. Posiekaj również kapustę. Cebule pokrój w cienkie półpierścienie.

Paprykę pokrój w paski. Pomidory pokrój w cienkie półpierścienie. Posiekaj pietruszkę. Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce.

Przygotuj marynatę, wymieszaj olej, cukier, sól, ocet. Zalej warzywa marynatą.

Wszystko dobrze wymieszaj i włóż sałatkę do słoików. Umieścić wysterylizowane litrowe słoiki na 30 minut, pół litrowe na 15 minut we wrzącej wodzie.

Zroluj i odwróć słoiki, przykryj kocem. Z tej ilości produktów powinnaś otrzymać 7 litrowych słoików.

Szybka solona kapusta

SKŁADNIKI

  • 300 g kapusty
  • 200 g marchewki
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1.5 szklanki octu

SKŁADNIKI SOLANKI

  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

Umyj i posiekaj kapustę. Zetrzyj marchew na grubej tarce. Cebulę pokrój w pierścienie.

Włóż do słoika warstwami: część kapusty, tak aby zakryła dno puszki, a następnie część marchewki, aby warstwa kapusty była całkowicie przykryta, a następnie warstwa cebuli i tak analogicznie do wykorzystania wszystkich składników.

Czosnek pokrój  w cienkie plasterki, połóż jako ostatnią warstwę. Wlej ocet do słoika z warzywami.

Przygotuj solankę: na patelnię wlej wodę, dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy. Wymieszaj i włącz ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę.

Wlej zalewę do słoika z warzywami.

Zakręć słoik pokrywką, pozostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki. Dzień później kapusta jest gotowa.

Kapusta przygotowana według naszych przepisów zawiera ogromną ilość witaminy C, wspomaga układ odpornościowy, oczyszcza naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu.

To kolejne powody, aby jeść smaczne i chrupiące potrawy z kapusty. Na zdrowie!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!