Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Sposób na przechowywanie czosnkum aby nie kiełkował i nie gnił. Stosuje go od lat

Przygotowując potrawy kuchni słowiańskiej i wschodniej, bardzo często wykorzystujemy czosnek. Oprócz walorów smakowych, czosnek posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

W większości domów znajdziemy różne ilości czosnku. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nie wszyscy wiedzą, jak powinno się przechowywać czosnek.

Jeżeli nie będzie odpowiednio przechowywany zgnije lub wykiełkuje. Jeśli jednak zapewnimy mu odpowiednie warunki, bez problemu doczeka następnego sezonu.

Ponieważ czosnek jest skarbnicą składników odżywczych, stosunkowo szybko zaczyna kiełkować. W momencie, w którym czosnek zaczyna kiełkować, spadają jego wartości odżywcze, a dodatkowo roślina traci smak i szybko rozpoczyna się proces psucia.

Zanim więc schowamy czosnek do spiżarni lub lodówki, musimy go posortować, wyrzucając wszystkie nadpsute, spleśniałe i kiełkujące główki.

Tradycyjny sposób przechowywania czosnku

Zanim wynaleziono lodówki, czosnek był splatany w warkocz i wieszany w ciemnym, chłodnym miejscu, takim jak strych lub piwnica. W taki sposób mógł być przechowywany przez długi okres czasu (do kilkunastu miesięcy).

Nie było ryzyka, że zacznie kiełkować lub zgnije. Co jednak zrobić obecnie, jeżeli nasze domowe warunki nie pozwalają nam na przechowywanie czosnku tradycyjną metodą?

Podpalanie korzeni

Świeży czosnek (kupiony lub samodzielnie zerwany) zawsze ma korzenie. Nie są one mocno widoczne, ale to od nich zależy, czy roślina wykiełkuje, czy nie. Aby zapobiec kiełkowaniu można przypalić korzenie za pomocą dowolnego źródła ognia – palnika, zapalniczki lub zapałek.

Schowanie w soli

Bierzemy trzylitrowy słoik lub spore pudełko. Naprzemiennie układamy warstwę czosnku i warstwę soli (lub też po prostu do środka wkładamy czosnek i zasypujemy go solą). Szczelnie zamykamy naczynie.

Aby uratować czosnek przed wilgocią, można również wykorzystać trociny, popiół, mąkę i zboża. Najważniejsze jest to, aby górna warstwa wybranego przez nas produktu była nie mniejsza niż dwa-trzy centymetry.

Okład z parafiny

Dobrą metodą, niewymagającą dużej ilości miejsca, jest zanurzenie czosnku w stopionej parafinie. Dzięki parafinowej osłonce warzywo długi czas zachowuje świeżość.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!