Sposób na przechowywanie czosnkum aby nie kiełkował i nie gnił. Stosuje go od lat

Przygotowując potrawy kuchni słowiańskiej i wschodniej, bardzo często wykorzystujemy czosnek. Oprócz walorów smakowych, czosnek posiada wiele właściwości prozdrowotnych.

W większości domów znajdziemy różne ilości czosnku. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nie wszyscy wiedzą, jak powinno się przechowywać czosnek.

Jeżeli nie będzie odpowiednio przechowywany zgnije lub wykiełkuje. Jeśli jednak zapewnimy mu odpowiednie warunki, bez problemu doczeka następnego sezonu.

Ponieważ czosnek jest skarbnicą składników odżywczych, stosunkowo szybko zaczyna kiełkować. W momencie, w którym czosnek zaczyna kiełkować, spadają jego wartości odżywcze, a dodatkowo roślina traci smak i szybko rozpoczyna się proces psucia.

Zanim więc schowamy czosnek do spiżarni lub lodówki, musimy go posortować, wyrzucając wszystkie nadpsute, spleśniałe i kiełkujące główki.

Tradycyjny sposób przechowywania czosnku

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!