Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Przepis na leniwą sałatkę na zimowe dni – przygotuj więcej słoików, bo znika błyskawicznie

Sezon letni jest idealnym czasem na przygotowanie zimowych zapasów, zwłaszcza jeśli mamy swój ogródek z warzywami. Jedną z moich ulubionych propozycji jest leniwa sałatka, która bardzo dobrze pasuje do obiadów.

Jej przyjemny smak sprawi, że z pewnością stanie się ulubieńcem wszystkich członków rodziny.

Wymagane składniki:

  • 800 g marchewki
  • 500 g cebuli białej
  • 1 kg papryki czerwonej bądź żółtej
  • 1 kg pomidorów
  • 1,2 kg kapusty

Składniki na słoik 0,5l:

  • 5 ziaren pieprzu
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka soli
  • pół łyżki stołowej octu
  • cztery łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Na dno słoika wsypujemy pieprz ziarnisty. Obraną marchewkę ścieramy na tarce, a następnie układamy ją na dnie słoika. Obieramy cebulę, kroimy ją na pół pierścienie i układamy na marchwi, tworząc tym samym kolejną warstwę sałatki.

Oczyszczamy paprykę z ziaren, kroimy ją w paski i wkładamy do słoika. Szatkujemy kapustę i tworzymy z niej kolejną warstwę w słoiku. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kapuście.

Wlewamy dużą łyżkę oleju. Tworzymy marynatę – do miski wsypujemy sól oraz cukier. Następnie dodajemy ocet i gorącą wodę. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy nią słoik.

Tak przygotowane słoiki mocno zakręcamy i wkładamy do garnka, który następnie zalewamy wodą. Sałatkę gotujemy przez 20 minut, następnie wyciągamy słoiki, owijamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.