Genialne przepisy na duszoną kapustę. W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Duszona kapusta… te danie jest odżywcze, sycące i tanie. Te aromatyczne warzywo ma tysiące fanów na całym świecie.

Dziś proponuje Ci moje najlepsze przepisy na duszoną kapustę! W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski. Z przyprawami, alkoholem, mięsem – wybierz swoją ulubioną wersję!

Przepisy na duszoną kapustę

Duszona kapusta z szynką i kiełbasą

duszona kapusta z kiełbaskami

Składniki

  • 700 g białej kapusty
  • 200 ml wody
  • 100 g wędzonej szynki
  • 250 g kiełbasy myśliwskiej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Posiekaj kapustę, posól i odstaw na 10 minut.

Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie lub na patelni, lekko podsmaż w nim kiełbaski, wyłóż je na talerzu. Na tym samym oleju duś przez 5 min pokrojoną drobno cebulę.

Dodaj kapustę na patelnię porcjami, czekając, aż poprzednia partia zmięknie. Dodaj umyte liście laurowe, gotuj całość przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

Wlej wodę, dodaj posiekaną paprykę i duś na małym ogniu przykryte pokrywką, do momentu aż kapusta będzie miękka. 5 minut przed końcem gotowania dodaj czarny pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy, kiełbaski, pokrojoną szynkę, koperek. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Duszona czerwona kapusta

gulasz z czerwonej kapusty

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5–7 sztuk goździków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie

Przetnij głowę kapusty na pół, usuń zewnętrzne liście, odetnij łodygę. Poszatkuj kapustę.

W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, włóż do niego kapustę, wymieszaj, dodaj pozostałe składniki, przykryj pokrywką, zagotuj, zmniejsz temperaturę do minimum i pozostaw na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny. Okresowo mieszaj kapustę. W razie potrzeby posól i popieprz ponownie.

Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień, doprowadź do intensywnego wrzenia i gotuj w ten sposób przez kolejne 2-3 minuty. Jest to konieczne, aby większość cieczy odparowała.

Kapusta jest najlepsza następnego dnia. Smacznego!

Pikantna kapusta duszona w piwie

duszona kapusta w piwie

Składniki

  • Mostek wołowy 230 g
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 250 ml piwa
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Na patelni na średnim ogniu usmaż pokrojony na plasterki mostek, aby wytopił się tłuszcz. Ułóż usmażone kawałki na talerzu i dodaj do rondla masło, posiekaną kapustę, cebulę i plasterki jabłka. Smaż składniki przez 2-3 minuty.

Wlej piwo, ocet, dodaj kminek, sól, czarny pieprz, cukier. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez około godzinę na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem dodaj usmażone wcześniej mięso i wymieszaj. Smacznego!

Mamy nadzieję, że znalazłeś przepis na duszoną kapustę, który przypadł Ci do gustu!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!