Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ptasie mleczko – smakuje nieziemsko, a robi się bardzo szybko, bo bez pieczenia. Zdradzam przepis

Samodzielne zrobienie w domu popularnego „ptasiego mleczka” nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporych umiejętności. Aby ułatwić Ci to zadanie proponujemy skorzystanie z uproszczonego przepisu, który sprawi, że spędzisz w kuchni o połowę mniej czasu. Od czego zacząć?

Składniki

Do zrobienia „ptasiego mleczka” będziesz potrzebować:

  • 4 białek jaj
  • 4 łyżek cukru
  • 1 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 12 g żelatyny

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w wodzie i odstawieniu jej na ok. godzinę. W tym czasie ubijamy białka (chcemy uzyskać puszystą piankę) i przygotowujemy syrop cukrowy (4 łyżki cukru łączymy z 4 łyżkami wody, a następnie gotujemy przez 15 minut na małym ogniu).

Następnie gotowy syrop oraz kwasek cytrynowy dodajemy do białek i nadal ubijamy. Następny krok to podgrzanie żelatyny (nie wolno jej jednak zagotować!) i wlanie powolnym, cienkim strumieniem do białek. Wszystko cały czas nadal ubijamy.

Teraz czas na rozpuszczenie czekolady i masła w wodnej kąpieli. Gotową masę czekoladową wlewamy do formy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Na czekoladzie układamy pianę z białek i gotowe ciasto jeszcze raz wkładamy do lodówki. Możemy je teraz udekorować np. przy pomocy liści mięty. „Ptasie mleczko” jest gotowe. Najlepiej serwować je do kawy lub herbaty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.