Ptasie mleczko bez pieczenia – Smak nie do opisania. Ciasto rozpływa się w ustach. Każdy poprosi o przepis.

Ptasie mleczko to prawdziwy majstersztyk wśród wyrobów cukierniczych. Delikatna, mleczna pianka w połączeniu z czekoladą. Palce lizać!

Smakosze coraz częściej wolą przygotowywać takie ciasto samodzielnie w zaciszu domowym, niż przynosić gotowy produkt ze sklepu. Jednak nie jest to takie proste. Dlatego przepis na ciasto ptasie mleczko bez pieczenia został doceniony w niejednym domu. Dzięki niemu stworzymy prawdziwy rarytas w sposób łatwy, szybki i przyjemny.

Po pierwsze, należy przyszykować syrop cukrowy, gotując na małym ogniu 4 łyżki cukru wymieszane z 4 łyżkami wody. Po drugie, rozpuszczamy żelatynę (12 g) w szklance wody, odstawiamy ją na godzinę, po czym podgrzewamy.

Następnie ubijamy białka z 4 jaj na sztywną pianę dodając w trakcie kwasek cytrynowy (1 łyżeczka), syrop cukrowy oraz żelatynę. Zostało już tylko rozpuścić gorzką czekoladę (100 g) i masło (50 g) w kąpieli wodnej, a powstałą masę wlać do formy oraz włożyć do lodówki na 15 minut.

Na koniec masę z białek rozprowadzamy po czekoladzie i ciasto prawie gotowe. Należy jeszcze umieścić całość w lodówce w celu zestalenia. W tym miejscu apelujemy do wszystkich łakomczuchów o cierpliwość.

Deser doskonały, do którego choćby listek mięty, kawa czy herbata pasują jak ulał.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!