Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ptasie mleczko: smaczny i delikatny deser, jak w dzieciństwie. Każdy się zajada.

Składniki:

  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 50 g masła,
  • 15 g żelatyny w proszku,
  • 3 białka,
  • 140 g cukru,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Żelatynę należy w całości zalać 4 łyżkami woda. Po dokładnym wymieszanym, odstawiamy ją na bok na kilka minut. Do przyrządzenia ptasiego mleczka z tego przepisu warto przygotować szklaną formę, która ma wymiary 35×25 cm, którą należy wyłożyć folią spożywczą.

Mleko i masło należy umieścić w garnku na małym ogniu i mieszać aż do momentu rozpuszczenia się masła. Po tym należy garnek zdjąć z ognia i pozostawić go do wystygnięcia.

Żelatynę w małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do niej 70 g cukru. Całość należy mieszać przez cały czas, aż żelatyna i cukier rozpuszczą się, tworząc jednolitą masę. Należy pilnować, aby ten rondelek się nie zagotował. Po rozpuszczeniu całość odstawiamy na bok na kilka minut.

W następnym kroku jajka ubijamy na sztywną piane. Potem do tej piany dodajemy resztę pozostałego cukru. Wszystko razem należy bardzo porządnie ubić mikserem. Kolejno do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę z cukrem i nadal wszystko razem mieszamy za pomocą miksera.

Mleko i masło także łączymy z tą masą, aby wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu należy dodać ekstrakt waniliowy, który musi połączyć się z przygotowaną masa po wymieszaniu.

Całą zawartość miski należy wylać do wcześniej przygotowanej formy i wyrównujemy powierzchnię delikatnie przy pomocy szpatułki. Formę należy wstawić na cała noc do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią schłodzone na następny dzień ptasie mleczko. Uwaga! Polewa nie może być za gorąca. Po rozpuszczeniu czekolady należy ją nieco ostudzić.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.