Puszyste pączki na skondensowanym mleku – smak dzieciństwa. Przygotujesz je w 10 min

Pączki na skondensowanym mleku – delikatne i puszyste ciastka o smaku dzieciństwa

Wiele osób pamięta je ze swojego dzieciństwa. Szybkie, łatwe i tanie w wykonaniu, zapewniały wspaniałą, słodką ucztę. Smakują osobom w każdym wieku. To właśnie one – pączki na skondensowanym mleku.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • mąka pszenna
  • olej (do smażenia)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • w zależności od upodobań – cukier puder lub lukier do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

W misce należy rozbić i roztrzepać jajka. Następnie dodać mleko skondensowane i energicznie wymieszać aż do połączenia składników. Dodać sól, sodę, po czym sukcesywnie, po trochu dodawać mąkę.

Po uzyskaniu sprężystego, jednolitego, delikatnie lepkiego ciasta można przejść do kolejnego etapu. Przygotować przestrzeń do wałkowania – idealny będzie suchy stół lub stolnica (dzięki temu uniknie się podsypywania ciasta mąką, co istotne jest przy przygotowaniu pączków).

Ciasto należy rozwałkować tak, by przypominało gruby walec. Następnie należy go pokroić na równej długości mniejsze kawałki (+/-3 cm), które następnie formuje się w małe, regularnej wielkości kulki.

W garnku podgrzać olej. Gdy będzie gorący, smażyć w nim pączki (na małym ogniu!), aż do uzyskania złocistego koloru.

Należy jednak pamiętać, że wysoka temperatura może sprawić, że pączki z wierzchu się spalą, zaś ich środek pozostanie surowy. Po wystudzeniu polać pączki lukrem lub posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!