Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Puszysty omlet, delikatny jak chmurka. Z tym przepisem wychodzi zawsze idealnie

Gdy słyszymy słowa „omlet” od razu na myśl nasuwa się nam kuchnia francuska. Prostota tego dania sprawia, że jest znane przez większość ludzi.

Pierwszy przepis omletu to przede wszystkim duża ilość masła i mieszanie tylko widelcem. Z czasem powstawało coraz więcej sposobów przygotowania i dodatków do tego klasycznego dania.

A oto przepis na omlet idealny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przygotowanie omletu nie wymaga miksowania ani ubijania jajek. Na początku lekko mieszamy jajka, następnie dodajemy mleko oraz sól i mieszamy delikatnie. Naczynie, w którym będziemy robić omlet powinniśmy natłuścić olejem.

Potem wlewamy do naczynia pastę jajeczną i pieczemy przez 20 minut w 250 stopniach. Polecane jest na koniec polanie omletu masłem, po wyciągnięciu z piekarnika.

Omlet z serem i szynką.

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 75-100 g tartego sera
  • szczypta soli
  • 15 g oleju roślinnego
  • 50-75 g szynki

Przygotowanie:

Na samym początku powinniśmy podgrzać mleko, a potem dodać jajka oraz sól. Następnie powoli należy dodawać mąkę, wymieszać i odstawić na kilka minut. Pamiętaj, aby wcześniej pokroić szynkę w kostkę.

Na patelni lub w innym naczyniu, w którym będziemy robić omlet musimy rozgrzać i dodać masę jajeczną. Smażymy z dwóch stron, najpierw z jednej, a gdy będzie już gotowe to przekręcamy na drugą. Na omlecie połóż szynkę i złóż naleśnik na pół.

Omlet z ziemniakami.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowując omlet z ziemniakami powinniśmy na początku obrać ziemniaki, pokroić je w cienkie plasterki, a następnie osuszyć je np. ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i pokroić je w cienkie piórka.

Naczynie, w którym będziemy robić omlet powinniśmy rozgrzać wraz z oliwą na niej i ułożenie ziemniaków i cebuli w nim. Oliwa powinna zakryć warzywa. Ziemniaki muszą być miękkie, aby były gotowe. Jajka należy wymieszać na gładką masę i wlać na patelnię, a potem smażyć z dwóch stron.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.