Racuchy z bananami w 10 minut – Pyszne, puszyste, idealne

Racuchy z bananami na maślance – jeśli jesteś fanem słodkich wypieków koniecznie wypróbuj przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. W smaku przypominają racuchy, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz ich smak wzbogacony został słodkimi bananami. Muszę przyznać, że moim zdaniem to połączenie jest wyśmienite. Osobom lubiącym słodkości polecam posypanie racuchów cukrem pudrem.

Z podanych poniżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami.

Racuchy z bananami na maślance – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej (375ml)
  • 2 łyżki cukru (można zmienić ilość w zależności od smaku bananów i indywidualnych upodobań)
  • 2 jajka
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 małe banany (po obraniu ok. 130g)
  • cukier puder do oprószenia
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

fot: przyslijprzepis.pl

Racuchy z bananami na maślance – Wykonanie:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier.

Do maślanki wsypać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozbić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać maślankę do przygotowanej wcześniej mąki i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Obrane banany pokroić w drobną kostkę, wrzucić do ciasta i wymieszać.

Rozgrzać patelnię; najlepsza będzie wysoka z grubym dnem, które dobrze trzyma temperaturę.

Na patelnię wlać olej (sporą ilość, by racuchy mogły być w nim zanurzone), rozgrzać mocno, a następnie ustawić mały płomień. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, należy zmniejszyć moc palnika. Szybkie zarumienienie wierzchu może spowodować zbyt wczesne wyjęcie i środek będzie niedosmażony. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Racuchy można posypać cukrem pudrem lub podawać z innymi dodatkami, np. konfiturą. Placki smakują wyśmienicie zarówno gorące, jak i na zimno.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!