Niezwykły sposób na uporczywy kaszel – Domowy środek kakaowy, który otrzymałam od doświadczonego lekarza – Przetestuj i zapomnij o kaszlu.

Gdy byłam małym dzieckiem to miałam cudowną lekarkę prowadzącą w wieku około 60 lat.

Mimo że dzieci najczęściej wolą młodszych lekarzy, ja swoją wprost uwielbiałam mimo jej wieku. Rzadko kiedy przepisywała mi leki. W zamian za to udzielała przydatnych porad na różne okazje. Jedną z nich był kakaowy środek na kaszel, którym zawsze leczyli mnie rodzice podczas choroby.

W ostatnim czasie zachorowała cała moja rodzina w związku z czym postanowiłam przygotować ten lek dla siebie oraz dla mojego dziecka. Zrezygnowałam jedynie z podgrzewania miodu i po prostu dodałam go do gotowej mikstury. Ten stary sposób okazał się niezwykle skuteczny. Po kilku dniach kaszel zamienił się w mokry, a następnie po prostu zniknął.

Poniżej przepis na ten cudowny środek.

Składniki:

  • 300 g miodu
  • 300 g masła
  • 100 g kakao w proszku
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w garnku na niewielkim ogniu. Wlej olej do rondelka i gotuj na niewielkim ogniu. Dodaj do niego miód i mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Pamiętaj o mieszaniu, żeby masa się nie zagotowała.

W następnej kolejności dodaj cukier i gotuj miksturę do momentu, aż cukier się rozpuści. Na zakończenie dodaj kakao w proszku.

Odłóż przygotowany środek do ostygnięcia, a następnie wlej masę do słoika i włóż do lodówki. Możesz ją tam przechowywać nawet do 6 miesięcy.

W jaki sposób stosować ten środek?

Jest to bardzo proste. Wystarczy, że 1 łyżkę tego środka rozpuścisz w szklance gorącego mleka i wypijesz na ciepło. Napój smakuje bardzo dobrze, dzięki czemu chętnie piją go nawet dzieci. Zalecana dawka to jeden napój dziennie.

Udowodniono, że z uwagi na zawartość teobrominy w swoim składzie, kakao łagodzi ból gardła oraz suchy kaszel. Wynika to z jego uspokajającego działania na zakończenia nerwowe przechodzące przez mózg i płuca.

Mimo że kakao jest bardzo zdrowym produktem, to jednocześnie często uczulającym, dlatego bardzo ważne jest, żeby go nie nadużywać.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!