Roladka cukiniowa z kurczakiem. To danie pokocha każdy bez wyjątku.

Chcemy, abyś cieszył się tym warzywem we wszystkich kolorach, dlatego przygotowaliśmy kolejny prosty i jednocześnie niezwykły przepis.

Coś dla tych, którzy desperacko czekali na rozpoczęcie sezonu na cukinię! Niesamowita rolada z cukinii z dużą ilością mielonego kurczaka: łatwiejsza i smaczniejsza niż placki.

Rolada z cukinii z mielonym mięsem to elegancka przystawka na każdy dzień i dekoracja świątecznego stołu. Jest przygotowywana w prosty sposób. A ponieważ ciasto jest pieczone, zaoszczędzisz też czas, który musiałabyś spędzić na sprzątaniu kuchenki. Wypróbuj ten niesamowity przepis, a będziesz mile zaskoczony!

Składniki

  • Cukinia 2 szt.
  • Zioła do smaku
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Kurczak mielony 300 g
  • Cebula 1 szt.
  • Twardy ser 100 g
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dobrze wyciśnij z niej nadmiar płynu. W głębokiej misce wymieszaj jajka solą i pieprzem, wlej cukinię do mieszanki, dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.

Dodaj mąkę do masy i ponownie wymieszaj. Rozłóż ciasto z cukinii równomiernie na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15-20 minut.

Obierz i posiekaj cebulę, usmaż na małej ilości oleju słonecznikowego, dodaj do patelni mielonego kurczaka. Ciągle mieszając składniki, smaż kurczaka, aż będzie gotowy.

Na koniec dopraw zawartość patelni solą i pieprzem. Umieść mięso mielone w głębokiej misce, posyp startym serem i wymieszaj. Połóż upieczone ciasto w pergaminie na ręczniku, rozłóż nadzienie mięsne na jego powierzchni (pozostawiając trochę wolnej przestrzeni na krawędziach) i zwiń w rolkę.

Tym samym papierem owiń już zwiniętą roladę i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aby stopić ser.

Gotową roladę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrój ją na małe porcje i ciesz się tym doskonałym połączeniem smaków.

Musisz po prostu spróbować tego arcydzieła. Jeśli chcesz urozmaicić przekąskę, możesz użyć też nadzienia grzybowego zamiast mięsnego. I nie zapomnij udostępnić przepisu znajomym, którzy również kochają cukinię!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!