Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Rolada mięsna Świąteczny stół. Rewelacyjny smak – to danie pokocha każdy bez wyjątku.

Rolada z fileta z kurczaka to doskonały pomysł na roladę bez pieczenia, która sprawdzi się na każdej imprezie, a na świątecznym stole robi furorę.

Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy jest w stanie sobie z nim poradzić, a samo danie wygląda ciekawie i niezwykle efektownie, jeśli do tego dodamy ciekawy, bogaty smak i sycące, soczyste mięso to mamy gotowy przepis na sukces.

Do przygotowania rolady z fileta z kurczaka będziesz potrzebować:

  • ugotowane piersi z kurczaka – 300 g,
  • miękki serek śmietankowy – 100 g,
  • zielony groszek – 4 łyżki,
  • duże pieczarki – 6 sztuk,
  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • ryż – 0,5 szklanki,
  • orzechy włoskie – ok. 2 łyżek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • koperek – 1 pęczek,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.

Zaczynamy przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę lub w cienkie paski, dodajemy przyprawy, serek śmietankowy oraz ugotowany zielony groszek, wszystko razem dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie kroimy czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek, w następnej kolejności dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, smażymy wszystko, aż zebrana woda wyparuje.

Do tak przygotowanych pieczarek dodajemy grzyby i przyprawy, dokładnie mieszamy studzimy i miksujemy za pomocą blendera. Na foli rozkładamy masę w fileta z kurczaka z groszkiem na grubość około 1,5 cm.

Następnie na nią wykładamy powstałą masę z ryżu i pieczarek w taki sposób, aby zostało wolne miejsce od krawędzi masy ryżowej około 2 cm, to posypujemy orzechami i połową skrojonego koperku.

Teraz zawijamy ciasno roladę i wkładamy do lodówki na godzinę.

Przed podaniem odwijamy roladę z foli wierzch posypujemy resztą posiekanego koperku i przyprawami, możemy również użyć żurawiny, ziarna granatu i co tylko nam się podoba.

Tak przygotowana rolada jest nie tylko pyszna, doskonale potrafi zachować swój kształt, nie rozpada się, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia w piekarniku.

Zachęcam również do eksperymentów i zmiany składników np. groszek możesz zastąpić szpinakiem, co zmieni smak, ale wygląd rolady dalej będzie efektowny i smaczny.

You might also like

Comments are closed.