Złote roladki z nietypowym nadzieniem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Mój hit na każdym przyjęciu
Roladki z filetów drobiowych z dodatkiem orzechów włoskich.
Chyba każdy z nas zna dobrze dylemat pod tytułem „co mam ugotować na obiad”. Te proste w wykonaniu, ale wykwintne w smaku roladki drobiowe skradną serca domowników. To danie z pewnością wejdzie na stałe do kanonu obiadowego w Waszym domu.
Składniki:
- filet z kurczaka: 500 gram
- cebula: 1 sztuka
- marchewka: 1 sztuka
- serek śmietankowy w bloczku: 100 gram
- orzechy włoskie: 40 gram
- jajko: 1 sztuka
- bułka tarta
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyj, podziel na mniejsze części. Rozbij każdy kawałek tłuczkiem. Posól i popierz z obu stron. Odłóż. Obraną cebulę posiekaj na drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Wlej do rondelka odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i mieszaj, aż się zeszkli. Do cebuli wrzuć startą marchewkę. Dopraw pieprzem i solą, gotuj pod przykrywką, aż marchewka zmięknie.
Pokrój serek topiony na małe kawałki i dorzuć do rondelka z marchewką i cebulą. Całość gotuj, aż serek uzyska płynną konsystencję.
Gdy masa przestygnie, przełóż ją do miski. Dorzuć posiekane orzechy włoskie i wszystko wymieszaj; dopraw, jeśli jest potrzeba.
Na każdym kawałku mięsa kładź jedną łyżkę farszu z brzegu. Następnie zwijaj w roladę. Tak przygotowane roladki zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni. Na gorący olej wkładaj ostrożnie roladki w panierce. Smaż z obu stron do uzyskania złocistobrązowego koloru. Usmażone roladki odkładaj na talerz, najlepiej wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Comments are closed.