Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak przygotować „Rybę pod pierzynką”. Prosta i najbardziej ulubiona sałatka rybna w mojej rodzinie

Anastas Bogomilov właściciel popularnych tawern, po raz pierwszy podał to danie w sylwestra 1919 r. W tym czasie śledź był uważany za jeden z najważniejszych przysmaków. Z czasem przekąskę przygotowywano na różne świąteczne i ważne okazje.

Od tego czasu przepis niewiele się zmienił, wiele pokoleń z niego korzystało! Ale ta wersja przepisu podbije serce wielu z Was. Dwa rodzaje ryb, pyszna galaretka…wygląda bardzo elegancko. Radzę kupno lekko solonego łososia i śledzia.

Składniki

  • Łosoś – 150 g
  • Burak ćwikłowy – 2 sztuki
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Cebula – 1 szuka
  • Jajko – 4 sztuki
  • Majonez – 150 g
  • Kwaśna śmietana – 200 g
  • Żelatyna – 20 g
  • Woda – 130 ml
  • Śledź – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – 1 pęczek

Przygotowanie

Umyj buraki i marchewkę. Osuszyć warzywa ręcznikami papierowymi. Owiń je folią. Ustaw temperaturę piekarnika na 200 ° C. Włóż warzywa w folię do pieczenia i do piekarnika. Piecz do miękkości i ostudź. piec warzywa

Obierz pieczone warzywa i pokrój je w małą kostkę. Ugotuj jajka i i pokrój. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Pokrój łososia w małą kostkę.

jak kroić ryby

Oczyść śledzie i pokrój jak łososia.

jak czyścić śledzie

Zalej żelatynę zimną wodą. Odstaw na chwilę. Rozpuść potem żelatynę w kąpieli wodnej.

jak rozcieńczyć żelatynę

Połącz żelatynę z majonez i śmietana, na gładka masę.

galaretka kremowa

Posiekaj pęczek ziół. Połóż łososia na dnie plastikowego pojemnika. Posyp posiekaną natką pietruszki.

jak siekać warzywa

Podziel masę śmietany i majonezu na 6 części. Zalej rybę jedną częścią.

jak ugotować sałatkę

Następnie naprzemiennie układaj warstwy: cebula, masa żelatynowa, marchew, masa żelatynowa, jajka, masa żelatynowa, śledź, masa żelatynowa, buraki, masa żelatynowa. Kolejność możesz zmienić.

jak gotować śledzie pod futrem

Umieść pojemnik w lodówce na 2 godziny. Następnie odwróć naczynie do góry dnem, wyjmij przystawkę z formy i podawaj do stołu!

smaczny śledź pod futrem

Możesz dodatkowo ugotować 1 jajko i posypać danie posiekanym żółtkiem i ziołami lub udekorować według własnego uznania.

Sałatka jest podawana krojona na porcje jak ciasto. Goście będą zachwyceni! Wszyscy Twoi znajomi powinni wiedzieć o tym pomyśle. Powiedz im!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!