Pyszny grecki ryż z duszoną kapustą. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam to na obiad, rodzina nie chce nic innego jeść

Rok temu udało mi się odwiedzić Ateny i wyspę Korfu – od tego czasu moja miłość do wszystkiego, co greckie, jest nieograniczona.

Szczególnie zauroczyła mnie kuchnia, ale nie zwykłe i dobrze znane potrawy jak np. sałatka grecka lub musaka, ale coś, czego zwykle nie znajdziesz w naszych lokalnych restauracjach.

Jednym z tych znalezisk był przepis na Lahanorizo. To proste i smaczne danie domowej kuchni greckiej, oparte na duszonej kapuście z ryżem.

kapusta z ryżem© 

SKŁADNIKI

  • 700–800 g kapusty (mała główka kapusty)
  • 130 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżki wody
  • sól, przyprawy do smaku

duszona kapusta z ryżem w wolnym naczyniu© 

PRZYGOTOWANIE

Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w dużą kostkę, marchewkę w plasterki lub zetrzyj ją na tarce. Dostosuj ilość marchwi do swoich upodobań. Ja zwykle biorę jedną duża sztukę.

kapusta z ryżem i mięsem

Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym na średnim ogniu.

kapusta z ryżem w wolnym naczyniu

Umyj główkę kapusty pod bieżącą wodą. Pokrój ją na kilka części, aby ułatwić siekanie. Posiekaj kapustę ostrym nożem, a następnie dodaj do marchewki i cebuli na patelni.

kapusta z ryżem i mięsem mielonym

Wlej szklankę wody na patelnię, przykryj naczynie pokrywką i duś przez około 15 minut. Okresowo mieszaj warzywa podczas duszenia.

kapusta z ryżem

Dodaj do warzyw umyty ryż, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Trzymaj naczynie na średnim ogniu przez 20–25 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od odmiany ryżu.

kapusta z ryżem i gulaszem

5 minut przed końcem gotowania dodaj sól i przyprawy. Możesz użyć czarnego pieprzu (w ziarnach), zmielonej kolendry i chili.Przed podaniem możesz posypać danie pietruszką.

kapusta z mięsem mielonym i ryżem

To wszystko, pyszne i sycące danie Lahanorizo ​​jest gotowe. Smacznego!

duszona kapusta z ryżem i ziemniakami

Moim zdaniem Lahanorizo ​​jest jedną z najsmaczniejszych greckich potraw narodowych. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Danie przygotowane według tego przepisu jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jest łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących w kuchni. Ponadto możesz przygotować różne odmiany Lahanorizo, dodając do smaku mięso, grzyby lub dowolne warzywa .

Podziel się z przyjaciółmi tym przepisem na pyszne i zdrowe danie!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!