Teściowa w końcu zdradziła przepis. Ta sałatka jest tak smaczna, że zawsze przygotowuję kilka słoików.

Sałatka na zimę „Charlotte”. Można podawać ją jako sos do przystawki lub jako osobne danie.

SKŁADNIKI

Na 3 słoiki po 500 ml każdy:

  • Pomidory – 1 kg
  • Olej roślinny – 30 ml
  • Cebula – 300 g
  • Papryka – 3 szt
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier – 50 gr
  • ocet 9% – 1 łyżka

Przygotowywanie:

1. 300 g cebuli pokrój w kostkę. 3 papryki pokrój w paski. Wlej olej roślinny do garnka, dodaj cebulę i podsmaż cebulę.

2. Pokrój pomidory na ćwiartki.

3. Umieść pomidory, smażoną cebulę i paprykę w rondlu.

4. Dodaj 50 g cukru, 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i włącz ogień.

5. Gotuj od  momentu wrzenia 30 minut.

6. Dodaj 1 łyżkę octu, wymieszaj, zdejmij z ognia i natychmiast wlej sałatkę do wysterylizowanych słoików, zakręć słoiki pokrywkami, obróć  do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!