Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Zasmakuje każdemu i ozdobi każdy stół – Najsmaczniejsza sałatka jaką jadłam.

Sałatka idealna na świąteczne przyjęcia i rodzinne uroczystości! Smakuje nieziemsko i wybornie!

Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ani nie wymaga specjalnych składników. Całość składa się z kilku prostych produktów: pieczarek, szynki, warzyw i serka śmietankowego.

Połączenie jest naprawdę ciekawe i z pewnością znajdzie uznanie pośród wszystkich gości.

Dodatkowo prezentuje się pięknie, dlatego idealnie udekoruje każdy stół. Naprawdę warto ją wykonać, bo całe przygotowanie jest banalnie proste!

Składniki:

  • 150 g szynki
  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 jajka
  • 200 g serka śmietankowego w bloku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa: marchewki i ziemniaki umyć, i ugotować, aż staną się miękkie. Marchewkę obrać ze skórki (najlepiej przed włożeniem do wody), a ziemniaki obrać po ugotowaniu.

Wodę posolić, aby nadać warzywom wyraźniejszego smaku. Jajka ugotować na twardo, najlepiej nie dłużej niż przez 8 minut. Wystudzone jajka obrać, i zetrzeć na grubej tarce. To samo zrobić z ostygniętymi ziemniakami i marchewkami.

Następnie serek w bloku włożyć do zamrażalnika na 10 – 15 minut. Szczypiorek drobno posiekać, a szynkę pokroić w kosteczkę. Zmrożony serek pokroić na grubej tarce. Następnie należy przejść do układania sałatki.

Składa się ona z kilku warstw, każdą trzeba posmarować dowolną ilością majonezu.

Dno sałatki stanowią ziemniaki, które należy równomiernie wyłożyć na spodzie naczynia i posmarować majonezem, według własnego smaku. Następnie całość posypać szczypiorkiem. Kolejną warstwę stanowią potarte jajka. Należy wysypać je na majonez i wyrównać za pomocą łyżki.

Następnie trzeba odcedzić wodę z marynowanych pieczarek i położyć je na warstwie składającej się z  jajek. Na grzyby wysypać równomiernie pokrojoną szynkę.

Ostatnią warstwę stanowią marchewki posmarowane majonezem, które należy posypać serkiem. Marchewkę i ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, dzięki temu warzywa będzie łatwiej zetrzeć i układać.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!