Hit każdego przyjęcia – goście zachwyceni. Sałatka wielowarstwowa – idealna na świąteczny stół.

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, następnie przekrój je jeszcze raz na pół. Wyłóż je na dnie miski i zalej octem, wodą, cukrem, lekko posól. Odstaw na 10-15min. Ugotuj filet z kurczaka. Po ostygnięciu pokrój go na małe kawałeczki. Dopraw do smaku. Umyj, obierz i ugotuj marchewki, a następnie zetrzyj na tarce. Zioła opłucz, wysusz i drobno posiekaj.

Ugotuj jajka na twardo. Po wystudzeniu oddziel delikatnie żółtka od białek. Jajka zetrzyj na tarce: osobno białka na grubej tarce, a żółtka na drobnych oczkach. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę z puszki odcedź i pozostaw do osuszenia. Paprykę umyj, wydrąż i pokrój w kawałeczki.

Warstwy

Aby sałatka utrzymała właściwą konsystencję i się nie rozpadała, można użyć do jej przygotowania okrągłej blachy do pieczenia zamiast miski i w niej układać kolejne składniki. Na dno wyłóż pokrojonego kurczaka. Dociśnij go do dna formy.

Posmaruj warstwę mięsa majonezem. Rozłóż połowę ziół. Odcedź cebulę i ułóż ją na ziołach. Posmaruj majonezem. Ułóż starte marchewki. Posól i popieprz do smaku. Posmaruj majonezem. Na wierzch rozłóż odcedzoną kukurydzę, kilka sztuk można zostawić do dekoracji. Ponownie smarujemy majonezem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!