Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Sałatka wielowarstwowa – idealna na świąteczny stół. Hit każdego przyjęcia – goście zachwyceni

Ta pięknie prezentująca się sałatka wielowarstwowa z pewnością znajdzie zwolenników wśród fanów zdrowych i estetycznie wyglądających przekąsek. Idealna na imprezę, urodziny czy wieczorną wyżerkę.

Pamiętaj, aby podczas przygotowania wszystkie potrzebne składniki umieszczać w osobnych naczyniach, aby się ze sobą nie zmieszały. Będziemy z ich tworzyć warstwy w sałatce.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka: 500 gram
  • jajka: 6 sztuk
  • marchewki: 3 sztuki
  • kukurydza z puszki: 340 gram
  • czerwona cebula: 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe: jedno opakowanie
  • papryka czerwona (lub inny kolor): 1 szuka
  • czarne oliwki: 1 słoik
  • ser twardy w kostce:300 gram
  • pęczek ulubionych ziół
  • cukier: 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • woda: ok. 75 ml
  • majonez: 1 średni słoik

Wykonanie:

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, następnie przekrój je jeszcze raz na pół. Wyłóż je na dnie miski i zalej octem, wodą, cukrem, lekko posól. Odstaw na 10-15min.

Ugotuj filet z kurczaka. Po ostygnięciu pokrój go na małe kawałeczki. Dopraw do smaku. Umyj, obierz i ugotuj marchewki, a następnie zetrzyj na tarce. Zioła opłucz, wysusz i drobno posiekaj.

Ugotuj jajka na twardo. Po wystudzeniu oddziel delikatnie żółtka od białek. Jajka zetrzyj na tarce: osobno białka na grubej tarce, a żółtka na drobnych oczkach.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę z puszki odcedź i pozostaw do osuszenia. Paprykę umyj, wydrąż i pokrój w kawałeczki.

Warstwy

Aby sałatka utrzymała właściwą konsystencję i się nie rozpadała, można użyć do jej przygotowania okrągłej blachy do pieczenia zamiast miski i w niej układać kolejne składniki.

Na dno wyłóż pokrojonego kurczaka. Dociśnij go do dna formy.

Posmaruj warstwę mięsa majonezem. Rozłóż połowę ziół. Odcedź cebulę i ułóż ją na ziołach. Posmaruj majonezem.

Ułóż starte marchewki. Posól i popieprz do smaku. Posmaruj majonezem.

Na wierzch rozłóż odcedzoną kukurydzę, kilka sztuk można zostawić do dekoracji. Ponownie smarujemy majonezem.

Kolejne warstwy sałatki to: białka jajek, starty ser, żółtka. Każdą warstwę przekładamy majonezem. Kilka kawałków białek zostawiamy na wierzchnią warstwę sałatki.

Na samej górze sałatki układamy od zewnątrz w kręgu: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, następnie pokrojone w krążki czarne oliwki. Wewnątrz tworzymy trzeci krąg z ziół, czwarty z papryki.

W samym środku układamy resztę białek, a na nich resztę kukurydzy z puszki. Jeśli zostały nam zioła, można delikatnie posypać całość.

Formę lub miskę z sałatką przykryj folią spożywczą; powinna odstać w lodówce co najmniej kilka godzin.

Wskazówka: składniki można dowolnie zastępować innymi. Spróbuj różnych połączeń, a przekonasz się, że za każdym razem sałatka warstwowa będzie smakować wyśmienicie.

You might also like

Comments are closed.