Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pyszna polędwiczka wieprzowa: Soczyste mięso, aromatyczne dodatki to idealne połączenie

Rewelacyjna polędwiczka wieprzowa – soczyste mięso i pełne aromatu przyprawy tworzą smakowite danie.

Proponujemy Tobie doskonały pomysł na obiad. Soczysta polędwiczka wieprzowa doprawiona aromatycznymi przyprawami to smakowite danie, które możesz serwować z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą.

Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz:

  • 1kg schabu,
  • 200g boczku,
  • 400g kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g soli,
  • 5g mielonego pieprzu,
  • 5g majeranku.

Schab nacinamy ostrym nożem w poprzek co około 3cm. Należy uważać, aby nie przeciąć mięsa do końca.

Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Boczek i cebulę kroimy w cienkie plasterki. Do każdego nacięcia w schabie wkładamy po kawałku boczku i cebuli.

Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wokół mięsa układamy opcjonalnie kiszoną kapustę lub pokrojone w plastry kiszone ogórki.

Potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!