Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Schab po bałkańsku – tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Schabowe to już przeszłość. Obłędny smak

Znudziły Cię tradycyjne przepisy na mięso schabowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na schab po bałkańsku.

Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu dzięki dodaniu wielokolorowej papryki. Danie w smaku przypomina leczo, jednak zaskakuje dodatkiem podsmażonego schabu, zamiast kiełbasy.

Danie przygotować można szybko i wygodnie w jednym garnku i przez kilka dni przechowywać w lodówce. Świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną i gryczaną, ale też z ryżem.

Składniki na schab po bałkańsku:

  • 500-600 g schabu bez kości (najlepiej od strony karczku)
  • 4 papryki w dowolnych kolorach, najlepiej 2 czerwone, 1 żółta i 1 zielona
  • 2 średnie cebule – ok 300 g
  • 250 g pieczarek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 duże ogórki kiszone, lub jeśli wolisz korniszony (ok. 160 g)
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki lub ok. 8 średnich pomidorów sparzonych, obranych i posiekanych
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzy cayenne lub mielonej papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka do oprószenia mięsa

Schab po bałkańsku – przygotowanie:

Warzywa umyj. Z papryki wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Czosnek przepuść przez praskę, drobno posiekaj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Pieczarki pokrój w drobne plasterki, ogórki natomiast w niewielką kostkę.

Mięso umyj pod zimną wodą, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1-2 centymetry, a następnie w paski. Oprósz słodką papryką i majerankiem oraz niewielką ilością chilli lub pieprzu cayenne, posól i popieprz wedle uznania. Otocz kawałki schabu w mące.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj mięso z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na później.

Pozostały na patelni tłuszcz wykorzystaj do podsmażenia warzyw. Dodaj odrobinę więcej oleju, rozgrzej i dodaj piórka cebuli. Smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek. Uważaj, by się nie spalił, bo stanie się gorzki, dodaj plasterki pieczarek. Podgrzewaj, aż woda z grzybów odparuje, ciągle mieszając. Podsmaż jeszcze chwilkę.

Do cebuli i pieczarek wrzuć podsmażone wcześniej kawałki schabu, a także paprykę. Smaż przez około pięć minut, po czym dodaj pokrojone pomidory lub całą zawartość puszek z pomidorami (łącznie z sokiem) i pokrojonego ogórka.

Przykryj patelnię i duś przez około 15 minut. Po tym czasie podnieś pokrywkę i pozwól daniu jeszcze chwilę się gotować, by odparował ewentualny nadmiar wody i całość nieco zgęstnieje. Skosztuj, w razie potrzeby dopraw. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.