Sernik „Łzy anioła”: gdy tylko ostygnie, zacznie się magia …

Proste przepisy na szybkie ciasto dominują w codziennym życiu gospodyni, ponieważ dobrze jest, gdy nie trzeba tracić wielu godzin w kuchni. Na Święta i specjalne okazje, staramy się pokazać w całej okazałości nasze zdolności kulinarne i przygotować niesamowite potrawy dla bliskich krewnych i przyjaciół.

Smaczny sernik z rosą

Wiemy, jak zrobić uroczyste, delikatne ciasto z twarogiem. Jeśli pozwolisz ciastu całkowicie ostygnąć, zobaczysz magię … Ale najpierw zróbmy ten niesamowity deser.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 500 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta waniliny

SKŁADNIKI DO DEKORACJI

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Najpierw przygotuj bazę: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym schłodzonym masłem. Dla wygody można zetrzeć zimne masło na tarce.

Jajko ubij z cukrem i wymieszaj z mąką i masłem. Zagnieć ciasto.

Zawiń ciasto w torbę lub folię i włóż do lodówki na 30 minut.

twarożek

Aby zrobić nadzienie, wystarczy wymieszać twarożek, cukier, żółtka, kasze mannę i śmietanę w blenderze, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Teraz dobrze ubij białka z cukrem pudrem, aby uzyskać sztywną pianę.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na warstwę o grubości 0,5 cm i włóż do naczynia do pieczenia, palcami uformuj boki. Odpowiednia będzie forma o średnicy 28 cm.

Piecz podstawę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.

Wyjmij ją z piekarnika i połóż nadzienie z twarogu na wierzchu, a pianę z białek na samej górze.

Wstaw ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut, aż pojawi się złota skórka. Nie wyciągaj gotowego ciasta od razu, otwórz drzwi piekarnika i zastaw w nim ciasto przez kolejne 30 minut. Białka trochę opadną, to normalne.

twarożek jak gotować

Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz zobaczyć rosę na górze, musisz odstawić ciasto na półtorej godziny.

Ciasto z twarogiem jest bardzo smaczne i delikatne, jak chmura. W razie potrzeby możesz je ozdobić świeżymi jagodami i cukrem pudrem.

Podziel się przepisem na te delikatne ciasto ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!