Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Wyjątkowy przepis na domową szarlotkę z twarogiem. Już po pierwszym kęsie zaskoczy cię jej wyjątkowy smak.

Prezentujemy przepis na wyjątkowo smaczną szarlotkę, jakiej jeszcze z pewnością nie jadłeś – z dodatkiem twarogu!

Wystarczy jedynie ułożyć starte jabłka na przemian z twarogiem i gotowe! To ciasto sprawdzi się jako elegancki, wykwintny przysmak dla gości, ale także jako przepyszny deser na rodzinnym stole. Wypróbuj, a zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

Do przygotowania szarlotki z twarogiem potrzeba:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki;
  • 250 gramów masła lub margaryny;
  • 200 gramów cukru pudru;
  • 2 jajka;
  • 10 gramów proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżki soli;

Nadzienie:

  • 500 gramów twarogu;
  • 100 gramów kwaśnej śmietany;
  • 80 gramów cukru pudru;
  • 4-6 jabłek (w zależności od ich wielkości);
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mielonego cynamonu;
  • 1-2 łyżki skrobi lub mąki;
  • 1/4 łyżki soli;
  • szczypta wanilii;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodaj jajka, sól, proszek do pieczenia i stopniowo dosypuj mąkę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie równe części.

Jedną z połówek rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przejdź do przygotowania nadzienia. Jabłka zetrzyj na tartce o grubych oczkach, przypraw je wanilią i cynamonem. Z kolei twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem.

Na ułożone na blaszce rozwałkowane ciasto wykładaj na zmianę po łyżce nadzienia jabłkowego i twarogu, tworząc wzór szachownicy.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj w taki sam sposób jak pierwszą, po czym delikatnie przenieś ją na wyłożone nadzienie z twarogiem, zakrywając je szczelnie. Wystające krawędzie przytnij nożykiem w razie potrzeby – możesz je ułożyć na wierchu ciasta jako dekoracja.

Nakłuj ciasto widelcem oraz posmaruj je roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka. Szarlotkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Gotowe!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!