Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Od teraz tylko takie robię lody śmietankowe jak w latach 80’tych. Bez chemii i ulepszaczy.

Większość z nas uwielbia te lody, które kupujemy w sklepach. A może by tak zrobić swoje własne, w domu? Poniżej znajdą się dwa sposoby, na które można przyrządzić lody samemu w domu.

Lody na mleku i śmietanie

Składniki

  • 125 g mleka
  • 100 g cukru
  • 5 g wanilii
  • 300 g śmietany (30 – 36%)
  • 3 żółtka

Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy do niego cukier i wanilię. Masę odstawiamy na bok i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Do naszej schłodzonej masy dodajemy tylko ubite żółtka. Garnek ponownie umieszczamy na ogniu i zagotowujemy. Trzeba pamiętać, aby nieustannie mieszać składniki, a następnie poczekać, aż zgęstnieją i konsystencją będą podobne do skondensowanego mleka.

W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę. Obie masy mieszamy ze sobą, a następnie umieszczamy w zamrażalniku. Raz na godzinę należy wszystko wyjąć i wymieszać, w ten sposób nie powstaną grudki, a masa będzie puszysta.

Lody na śmietanie

Składniki

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Przygotowanie

Pierwszym krokiem będzie wymieszanie cukru pudru i żółtek. Do tej mieszanki dodajemy ostrożnie 200 ml śmietany 12%, po czym mieszamy składniki. Do takiej masy jajecznej dodajemy wanilię. Całą tą masę przelewamy do rondla z grubym dnem i umieszczamy go na wolnym ogniu.

Powoli mieszamy masę. Trzeba to doprowadzić do wrzenia, ale nie zagotowywać! Kolejnym krokiem będzie odcedzenie mieszaniny przez sito. Masę wkładamy do zamrażalnika, ale nie możemy dopuścić, aby zamroziła się całkowicie.

W tym samym czasie ubijamy 500 ml śmietany 36%. Wyjmujemy masę z zamrażalnika i do tego dodajemy ubitą śmietanę. Musimy wszystko dobrze wymieszać i z powrotem włożyć wszystko do zamrażarki. Tak jak w poprzednim przepisie, raz na godzinę wyjmujemy lody i mieszamy.

Kiedy tylko lody będą gotowe, możemy dodać do nich takie dodatki, na jakie będziemy mieć ochotę. Oby wychodziły pyszne lody! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!