Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Szybki i smaczny deser z połączenia czekolady, delikatnych kremów oraz orzechów – Podbije podniebienia wszystkich gości oraz rodziny.

Niesamowicie prosty i szybki w wykonaniu przepis na ciasto biszkoptowo-śmietanowe. Zaskocz znajomych i rodzinę wyjątkowym smakiem stworzonego deseru. Do dzieła.

Potrzebne składniki

Dolna warstwa:

  • 150 ml mleka
  • 200 g długich biszkoptów

Polewa:

  • 30 ml mleka
  • 40 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g płatków migdałowych

Krem:

  • 300 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 sztuk żółtek jaja

Pudding:

  • 400 ml mleka
  • 40 g budyniu o smaku waniliowym
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego

Warstwa środkowa ciasta:

  • 75 g mąki
  • 160 g cukru
  • 5 sztuk białek jajek
  • 250 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Na początku namocz długie biszkopty w mleku.

Ubij miękkie masło. W garnku na kuchence, na średnim ogniu ubij żółtka z cukrem. Następnie połącz z sobą masło i ubite wcześniej żółtka.

Z cukru, budyniu i mleka ugotuj gęstą masę. Ostudź powstały budyń. Gdy tylko ostygnie połącz go z masą powstałą z masła i żółtek.

Następnie ubij białka z dodatkiem cukru tak, by powstała gęsta piana. Dosyp do niej porcję mąki wraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Powstały w ten sposób krem przełóż do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia (28cm x 22cm).

Na masę wyłóż porcje biszkoptów, a na nie połowę kremu z masła i żółtek. Kolejno znów masę z orzechami i resztę kremu. Na wierzch połóż kolejną warstwę biszkoptów.

Powstały deser włóż do lodówki na około godzinę, by wszystkie warstwy mogły stężeć. Przygotuj polewę z rozpuszczonej czekolady połączonej z masłem i mlekiem. Polej nią ciasto.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!