Szybki i smaczny deser z połączenia czekolady, delikatnych kremów oraz orzechów – Podbije podniebienia wszystkich gości oraz rodziny.
Niesamowicie prosty i szybki w wykonaniu przepis na ciasto biszkoptowo-śmietanowe. Zaskocz znajomych i rodzinę wyjątkowym smakiem stworzonego deseru. Do dzieła.
Potrzebne składniki
Dolna warstwa:
- 150 ml mleka
- 200 g długich biszkoptów
Polewa:
- 30 ml mleka
- 40 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g płatków migdałowych
Krem:
- 300 g masła
- 200 g cukru
- 5 sztuk żółtek jaja
Pudding:
- 400 ml mleka
- 40 g budyniu o smaku waniliowym
- 75 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
Warstwa środkowa ciasta:
- 75 g mąki
- 160 g cukru
- 5 sztuk białek jajek
- 250 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Na początku namocz długie biszkopty w mleku.
Ubij miękkie masło. W garnku na kuchence, na średnim ogniu ubij żółtka z cukrem. Następnie połącz z sobą masło i ubite wcześniej żółtka.
Z cukru, budyniu i mleka ugotuj gęstą masę. Ostudź powstały budyń. Gdy tylko ostygnie połącz go z masą powstałą z masła i żółtek.
Następnie ubij białka z dodatkiem cukru tak, by powstała gęsta piana. Dosyp do niej porcję mąki wraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Powstały w ten sposób krem przełóż do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia (28cm x 22cm).
Na masę wyłóż porcje biszkoptów, a na nie połowę kremu z masła i żółtek. Kolejno znów masę z orzechami i resztę kremu. Na wierzch połóż kolejną warstwę biszkoptów.
Powstały deser włóż do lodówki na około godzinę, by wszystkie warstwy mogły stężeć. Przygotuj polewę z rozpuszczonej czekolady połączonej z masłem i mlekiem. Polej nią ciasto.
Comments are closed.