Sos „5 minut”: świetny dodatek do każdego dania. Możesz przechowywać go w lodówce przez długi czas.

Dziś podzielimy się z wami przepisem na pyszny, szybki i łatwy sos idealny do mięsa lub kebaba. Możesz przechowywać go w lodówce przez długi czas!

Przygotowanie sosu jest proste, łatwe i szybkie. W mojej rodzinie jest jedzony nie tylko z mięsem, ale także z ziemniakami, makaronem lub po prostu smarowany na pieczywie.

Składniki:

  • pomidory – 500-600 gr
  • Chmeli suneli – 1 łyżka stołowa
  • kolendra (można zastąpić natką pietruszki) – 50 gr
  • cebula dymka do smaku
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • ostra papryka, sól do smaku.

Sos Pyatiminutka: świetny dodatek do każdego dania

Przygotowanie:

Dojrzałe soczyste pomidory umyj, pokrój na pół, usuń łodygę, posiekaj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa: otrzymasz przecier pomidorowy.

Posiekaj dymkę.

Drobno posiekaj kolendrę (lub natkę pietruszki), ostrą paprykę: weź tyle, ile chcesz. Przez praskę przeciśnij czosnek.

Do przecieru pomidorowego dodaj łyżkę chmielu-suneli i wszystkie posiekane składniki.

Wymieszaj wszystko i włóż do lodówki. Sos stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy!

Możesz podawać go z dowolnym daniem mięsnym: na przykład spróbuj takiego sosu z kurczakiem pieczonym w piekarniku – poliżesz palce

Sos jest gęsty, aromatyczny, bogaty – i niesamowicie smaczny! Sos jest dobry do każdego mięsa , do potraw z grilla, z kromką ciemnego chleba (jako szybka przekąska) lub jako dodatek do przystawki! Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!