Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Najlepsze sosy do ziemniaków w kilka minut. Ze stołu znikają błyskawicznie.

Pyszny sos doda niepowtarzalnego smaku każdej, nawet najprostszej potrawie. Idealnym przykładem są np. ziemniaki. Pieczone bądź smażone serwowane ze smacznym, wyrazistym sosem potrafią zniknąć ze stołu błyskawicznie.

Ze względu na łatwą dostępność tego warzywa jest ono obecne w naszych domach prawie codziennie. Aby urozmaicić jego smak proponuje Ci dziś przepisy na genialne domowe sosy, które będą ich znakomitym uzupełnieniem!

Sos twarogowy

Weź 100 g miękkiego twarogu, dodaj 2 łyżki śmietany, 2-3 ząbki czosnku, pęczek ziół, garść orzechów (orzechów włoskich lub prażonych orzeszków ziemnych) i sól do smaku. Za pomocą miksera zmień wszystko w jednorodną mieszankę i ostudź. Ten sos nadaje się do wszystkich rodzajów ziemniaków.

Sos ogórkowy

Ugotuj 1 jajko i pokrój je małą kostkę. Poszatkuj 3-4 ogórki kiszone i 0,5 cebuli. Dodaj 2-3 łyżki śmietany i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na 3-4 godziny. Sos idealnie dopełnia smak gotowanych ziemniaków, ale będzie równie pyszny z pieczonymi ziemniaczkami.

Sos grzybowy

Drobno posiekaj 100 g pieczarek i 1 cebulę, podsmaż je średnim ogniu z dodatkiem masła, aż uzyskasz złoty kolor. Wlej 3-4 łyżki wody i 1-2 łyżki sosu sojowego. Cały czas mieszaj grzyby.

Zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach dodaj 100 g kwaśnej śmietany i dalej podgrzewaj, ciągle mieszając. Uważaj, żeby nie zagotować sosu. Posól do smaku.

W przypadku sosu grzybowego możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów różnego rodzaju. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.