Świąteczny Trójsmak

Świąteczny Trójsmak – to puszyste, przepyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta – domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną płatkami migdałowymi. Pełne aromatu, niezbyt słodkie ciasto – na pewno przypadnie do gustu naszym domownikom lub gościom 🙂
Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm.

Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 75 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g mielonego maku
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem)
  • 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 75 g posiekanych suszonych moreli lub rodzynek (można je wcześniej namoczyć w alkoholu lub wodzie)
  • 2 łyżki rumu/amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego)
  • 50 g roztopionego lekko palonego masła*
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • czubata łyżka konfitury z pomarańczy
  • 600 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 białka
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

* należy roztopić masło w rondelku i pozwolić by się delikatnie przypaliło, wystudzić

Zaczynamy od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić.

Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między  palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na dnie blaszki, docisnąć, aby kawałki stworzyły jednolitą całość i podpiec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut.

Przygotować masę makową. 2 żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i konfiturą z pomarańczy (lub miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały oraz posiekane w kostkę suszone morele (ewentualnie rodzynki). Następnie dodać rum amaretto (lub ekstrakt migdałowy) oraz roztopione (lekko palone) masło, zmiksować.  Na koniec ubić pianę z dwóch  białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę ubić dopiero wtedy, gdy masa serowa jest już gotowa i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą makową.

Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, konfiturą z pomarańczy i żółtkami. Dodawać partiami mielony twaróg, a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową i wyrównać. Następnie wylać masę serową, wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową  i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia.

Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby nie przebić białek). Od tego momentu wsypywać cienką stróżką  cukier i cały czas ubijać.

Należy to robić do momentu, gdy piana będzie naprawdę gęsta. Wyłożyć ją na sernik, zrobić delikatne fale, z wierzchu rozsypać płatki migdałów (fot.6) i podpiekać jeszcze 10-12 minut w 160ºC. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić, po 10 minutach wyjąć ciasto i wystudzić. Najlepiej smakuje na następny dzień – schłodzone. Po dokładnym wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Źródło: mysweetworld.pl

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!