Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Super miękka szarlotka w 10 minut: Mięciutkie ciasto, pyszne jabłka – Ten przepis to mistrzostwo

Kochasz jabłka i marzysz o szarlotce? Ten przepis będzie idealny dla Ciebie! Mięciutkie ciasto, pyszne jabłka – poniżej znajdziesz przepis na to istne cudo.

Składniki:

  • 4 jajka duże;
  • 200 g cukru;
  • 220 g mąki;
  • 170 g masła pokrojonego w kostkę (wyjmij je wcześniej z lodówki);
  • szczypta soli;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 100 ml mleka;
  • owoce do dekoracji i smaku.

Przygotowanie:

Jajka nie muszą być wyciągnięte wcześniej z lodówki. Oddziel żółta od białek. Wszystkie białka ubić z cukrem na sztywną pianę (tak aby po odwróceniu miski do góry nogami, piana nie opadła na podłogę).

Przygotowane wcześniej masło i cukier waniliowe – ucieramy razem. W tym momencie dodaj również szczyptę soli.

Do tak przygotowanej masy, dodać żółtka, które pozostały po oddzielaniu od białek. Nie wrzucaj ich na raz, rób to stopniowo.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo do masy i mieszaj na wolnych obrotach.

Na końcu dodajemy ubite białka. UWAGA! Zrób to szpatułką, delikatnie – mikserem sprawisz, że białka opadną i ciasto nie wyjdzie takie jak powinno.

Blachę o wymiarach 23x23x4 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wlej do formy.

DODATKOWO – możesz na wierzchu ułożyć ulubione owoce, jabłka, gruszki, brzoskwinie itp. i delikatne posyp je cukrem.

Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.

SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!