Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Szczypiorek na parapecie – jak wyhodować w prosty sposób. Szybkie i sprawdzone sposoby.

Hodowanie szczypiorku w ogrodzie nie jest skomplikowane, mając odpowiednie warunki glebowe oraz nawodnienie wyrośnie zawsze.

Jednak chcąc uprawiać go w domu, na parapecie musimy liczyć się z regularnym podlewaniem, doborem odpowiedniej gleby oraz potrzebujemy dużo cierpliwości. Są jednak sposoby i metody aby mieć świeży szczypiorek w ok. 2 tygodnie w domu.

Sposoby uprawy szczypioru na parapecie

Woreczek foliowy

Tworzac mini szklarnię z woreczka po raz pierwszy, przygotujmy na wszelki wypadek plastikowy pojemnik. Całość zaczynamy od przygotowania wypełnienia np. trociny, papier toaletowy (ważne, aby utrzymywało wodę).

Wrzucamy mokry już wypełniacz do foliówki, umieszczamy cebulki (z odciętym fragmentem w górnej części). Przed zawiązaniem torebki pompujemy ją i nie spuszczamy już powietrza. Potem rozwiązujemy woreczek dopiero kiedy szczypiorek osiągnie szczyt torebki.

Warto zaznaczyć, że można namoczyć cebulki dwa dni przed wsadzeniem ich w naszej mini szklarni, zmieniając wodę dwa razy dziennie. Ułatwi to tworzenie się szczypioru.

Dodatkowo możemy przyśpieszyć wzrost korzeni i gotową torebkę z cebulkami umieścić na 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu np. piwnicy. Dopiero potem przenosząc go na parapet.

Przy tej metodzie nie podlewamy szczypioru do momentu otwarcia woreczka, potem kontrolujemy aby podłoże nie wyschło.

Plastikowa butelka

Odcinamy szyjkę wraz z zakrętką, a następnie rozcinamy butelkę na pół. Kolejnym krokiem jest przygotowanie podłoża, może być to cokolwiek co utrzymuje wilgoć (jak przy woreczku foliowym) tzn. szmatki, trociny itd.

Wybieramy małe cebulki, aby zmieściło się ich około 5. Ścinamy z każdej cebulki górną część, tak aby odsłonić wnętrze. Cebulki sadzimy w podłożu tak jak w zwykłej ziemi i podlewamy 1/3 szklanki wody. Na koniec zakładamy górną część butelki i stawiamy na parapecie.

Po około 3 tygodniach możemy spodziewać się już 30 cm szczypiorku (nie zdejmujemy góry od butelki). Całość podlewamy w zależności od potrzeb tzn. wilgotności podłoża i warunków w miejscu pozostawania cebulek.

Obie metody są bardzo podobne, w obu tworzymy cebulkom warunki szklarniowe. Decydując się jednak na któryś ze sposobów, zainwestujmy w cierpliwość i dobre jakościowo cebulki.

Nie ma możliwości aby cebulki zgniły albo nie wykiełkowały, są to idealne sposoby na świeże zioło, zawsze pod ręką.

You might also like

Comments are closed.