To szkodzi to zdrowiu. Lekarze alarmują: Nie gotuj ponownie tej samej wody.

Ponowne gotowanie wody nie jest zdrowe.

Już wiele lat temu lekarze ostrzegali przed niezdrowym przyzwyczajeniem gotowania już raz przegotowanej wody w czajniku.

W nieprzegotowanej wodzie możemy spotkać mikroorganizmy, które negatywnie wpływają na nasz układ trawienny. Zazwyczaj są to najmniejsze wirusy i bakterie z rodziny Legionella. 

Aby uniknąć przykrych konsekwencji żołądkowych takich jak np. biegunka należy doprowadzić wodę do wrzenia, co zlikwiduje wszelkie niechciane drobnoustroje.

W wodzie znajdują się jednak również niezwykle pożądane przez nasz organizm mikroelementy, takie jak wapń czy magnez. Jednorazowe gotowanie wody nie zagraża związkom wapnia i magnezu zawartych w wodzie.

Okazuje się jednak, że ponowne gotowanie wody już tak. Doprowadzenie cieczy do ponownego wrzenia zauważalnie zmniejsza ilość tych związków. Picie wody o zmniejszonej zawartości wapnia i magnezu sprzyja wypłukiwaniu tych mikroelementów z organizmu.

Dodatkowo, woda po kolejnych gotowaniach staje się bardziej „twarda”. W praktyce spożywanie dużych ilości takiej wody może skutkować nabawieniem się przez człowieka złogów w układzie moczowym.

Kamica nerkowa to niezwykle bolesna dolegliwość polegająca na zlepianiu się złogów w tzw. kamienie, które mogą zostać wydalone z organizmu przez cewkę moczową. Niestety, w zależności od średnicy takiego kamienia, może się to wiązać z mniejszym bądź większym bólem podczas jego wydalania.

Picie kilkukrotnie przegotowanej wody nie jest dobrym pomysłem dla naszego zdrowia. Jednak, aby takiej wody nie marnować możemy użyć jej do nawadniania domowej bądź ogrodowej roślinności.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!