Jak zrobić ciasto czekoladowe i się nie narobić. Szybki prosty przepis.

Dziś chcemy się z Tobą podzielić niesamowitym przepisem na szybkie ciasto czekoladowe, które jest dosłownie przygotowane ze wrzącą wodą, co czyni je bardziej puszystym. Kiedy jesz to ciasto, wydaje się, że składa się ono z czystej czekolady.

Możesz użyć dowolnego kremu do nadzienia, ale jest ona tak doskonałe samo w sobie, że nawet nie potrzebuje innych dodatków!

Składniki:

Ciasto:

  • mąka – 2,5 szklanki
  • cukier – 1,5 szklanki (dla miłośników słodszych smaków – 2 szklanki)
  • jajko – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • kakao – 6 kopiastych łyżek
  • mleko – 1 szklanka
  • wanilia – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 1/3 szklanki
  • wrząca woda – 1 szklanka

Krem:

  • śmietana kremówka – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka

Przygotowanie:

Jajka ubij ze szklanką cukru. Następnie dodaj olej roślinny i mleko do masy jajecznej, ciągle ubijając. W suchym pojemniku wymieszaj mąkę,  proszek do pieczenia, kakao i szklankę cukru, wszystko wymieszaj.

Ostrożnie dodaj do masy jajka i mleko oraz mieszankę mąki,  proszku do pieczenia z cukrem. Gdy masa jest dobrze wymieszana, bardzo szybko wlej szklankę wrzącej wody i wymieszaj.

Piecz w temperaturze 180 ° C przez 45-55 minut i w temperaturze 160 ° C przez 15-20 minut, na blaszce przykrytej papierem.

Podczas gdy ciasto się piecze, ubij śmietanę cukrem. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 3 lub 4 części i posmaruj każdą warstwę śmietanką. Na wierzchu możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą.

W rezultacie otrzymujesz prawdziwe kulinarne arcydzieło. Smacznego!

Pamiętaj udostępnij przepis znajomym w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!