Tarte ciasto na każdą okazję. Genialnie prosty i szybki przepis na każdą okazję. Z przepisu teściowej
Ciasto trochę przypomina tradycyjny sernik. Jest jednak łatwy i szybszy w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie jeszcze na ciepło!
Składniki:
- 100 g cukru, najlepiej drobnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g białego twarogu
- 70 g masła
- jajko
- 5 łyżek śmietany 12 lub 18%
- 200 g białej mąki
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, proszku do pieczenia, połowy porcji cukru i łyżki śmietany. Gdy masa będzie jednolita owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez kwadrans.
W tym czasie zrób masę twarogową: wymieszaj ten ser z pozostałą ilością śmietany i drugą połową cukru miksując na gładko w blenderze.
Ciasto z lodówki podziel na 2 części. Zetrzyj jedną równomiernie na spód formy do pieczenia, wyłożonej pergaminem, lub posmarowanej lekko odrobiną tłuszczu.
Na taki spód wylej masę z twarożku i wyrównaj wierzch. Posyp go drugą częścią ciasta, również startą na wióry. Powinny przykrywać w całości masę twarogową, bez jej prześwitów. Staraj się to zrobić równomiernie.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W takiej temperaturze piecz ciasto przez ponad pół godziny, około 35 minut. Powinno być kusząco zarumienione z wierzchu.
Comments are closed.