To najsmaczniejsze bananowe ciasto bez pieczenia jakie jadłam! Nutka kokosowa tylko dodaje smaku!

Bananowe ciasto z nutką kokosową to deser idealny i każdy to wie! Szczególnie, gdy w grę nie wchodzi pieczenie! To ciasto uda się każdemu i za każdym razem! Czy w tygodniu, czy w weekend, to ciasto poprawi humor i sprawi przyjemność Twojej rodzinie i najbliższym!

Składniki:

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Spód:

  • 125 g masła
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa:

  • 400 ml mleka
  • 200 g śmietanki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

oraz:

  • 2 banany
  • 200 ml śmietanki
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki fixu do śmietany

<b>Składniki:</b> <br>Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: <br><b>Spód:</

Przygotowanie:

Biszkopty drobno pokruszyć.

<b>Przygotowanie:</b> Biszkopty drobno pokruszyć.

Dodać roztopione ostudzone masło.

Dodać roztopione ostudzone masło.

Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.

Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.

Mieszanką wyłożyć dno tortownicy.

Mieszanką wyłożyć dno tortownicy.

W garnku połączyć skrobię z odrobiną mleka, włączyć mały ogień, wymieszać dokładnie. Dodać żółtka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodać resztę mleka, cały czas mieszając, wlać śmietankę, dodać cukier, aromat oraz szczyptę soli. Trzymać na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

W garnku połączyć skrobię z odrobiną mleka, włączyć mały ogień, wymieszać dokład

Gdy masa będzie stygnąć, pokroić banany w plasterki.

Gdy masa będzie stygnąć, pokroić banany w plasterki.

Ułożyć na spodzie biszkoptowym.

Ułożyć na spodzie biszkoptowym.

Na banany wlać ostudzony lekko krem, przelewając go przez drobne sitko.

Na banany wlać ostudzony lekko krem, przelewając go przez drobne sitko.

Tak przygotowane ciasto należy całkowicie schłodzić. W tym czasie, ubić 200 ml śmietanki z fixem do śmietany na sztywno.

Tak przygotowane ciasto należy całkowicie schłodzić. W tym czasie, ubić 200 ml ś

Następnie wyłożyć na schłodzone ciasto i posypać wiórkami.

Następnie wyłożyć na schłodzone ciasto i posypać wiórkami.

Ciasto można podać od razu lub jeszcze trochę schłodzić. Smacznego!

Ciasto można podać od razu lub jeszcze trochę schłodzić. Smacznego!

Możecie również obejrzeć filmik, niestety po niemiecku:

 

Tekst pochodzi z: smaczne.to

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!