Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Warzywne gołąbki na chłodne dni. Nikt nie robi lepszych. Sprawdzony przepis

Zbliżająca się zima skłania nas do robienia zapasów, z których będziemy mogli skorzystać z każdej chwili.

Moją dzisiejszą, bardzo oryginalną propozycją będą pyszne gołąbki warzywne, które dzięki marynacie stają się jeszcze lepsze. To bardzo pożywne danie, które dostarczy ci wielu witamin nawet w środku zimy.

Wszystkie użyte składniki nabierają wyjątkowego smaku i sprawiają, że odkrywamy wyjątkowość gołąbków na nowo. Wypróbuj przepis, by przekonać się, o czym mówię!

Wymagane składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 burak ćwikłowy
  • 1 papryczka chilli
  • litr wody
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 100 ml octu

Sposób przygotowania:

Aby przygotować kapustę, ugotuj ją lub włóż do mikrofalówki na 10 minut. Gdy liście będą miękkie, odetnij je od twardej części kapusty.

Umyj i obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce o średnich oczkach. Pokrój także paprykę — czerwoną w paski, a chilli w małe plasterki.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Następnie wrzuć na nią cebulę i poczekaj, aż ta się zeszkli. Do cebuli dodaj uprzednio przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz obie papryki.

Wszystkie składniki wymieszaj i smaż warzywa, aż staną się miękkie. Gdy zdejmiesz je z ognia, poczekaj, aż ostygną.

Chłodną mieszankę warzyw zacznij owijać w liście kapusty.

Wszystkie gołąbki wsadzaj do czystych słoików, a na po bokach w wolnych miejscach ułóż paski pokrojonego buraka. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy — sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodaj także cukier, całość zagotuj.

Wyłącz ogień i dolej także 100 ml octu, wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej słoiki gorącą marynatą, dokładnie je zakręć i postaw do góry dnem. Owiń słoiki ręcznikiem lub kocem i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

Gotowe gołąbki przechowuj w chłodnych miejscach i ciesz się ich smakiem w każdej chwili. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.