Przepyszne węgierskie ciasto Gerbota – nie znam pyszniejszego ciasta. Unikalny przepis, w sklepie go nie kupisz.

To ciasto jest bardzo popularne na Węgrzech, można je kupić w niejednej kawiarni w Budapeszcie. Od teraz możesz się rozkoszować jego smakiem również w swoim domu.

Trzeba włożyć trochę pracy w jego przygotowanie, ale Gerbota jest tego warta. Składa się ona z miękkich warstw ciasta, słodkiego dżemu oraz orzechów włoskich.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 500 g dżemu morelowego,
  • 200 g cukru,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 250 g śmietany 30%,
  • 25 g mokrych drożdży,
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 400 g orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Najpierw rozpuść masło i trochę je ostudź. Pokruszone drożdże, cukier puder i ciepłe, ale nie gorące masło wlej do wysokiego naczynia. Zostaw około jedną łyżkę masła do zrobienia polewy czekoladowej.

Do tego dodaj jajka i wymieszaj to wszystko mikserem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj śmietanę, skórkę cytrynową oraz mąkę. Odstaw mikser i wyrabiaj ciasto ręcznie, tak aby było gładkie i nie lepiło się do dłoni. Jeśli przywiera, posypuj je delikatnie mąką.

Tak wyrobione ciasto odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zmiel orzechy. Wymieszaj je ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Taką mieszankę podziel na trzy równe części.

Gotowe ciasto podziel na cztery równe kawałki i każdy z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Oczywiście dopasuj kształt ciasta do kształtu blachy. Na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę, połóż pierwszy kawałek ciasta i posmaruj go dżemem.

Na to wyłóż warstwę mieszanki z orzechami włoskimi. Czynności te powtarzaj analogicznie, aż do momentu, gdy na wierzchu zostanie samo ciasto. Aby podczas pieczenia ciasto nie puchło, nakłuj jego wierzch kilka razy widelcem. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odłóż na kolejne 30 minut.

Po upływie pół godzinie możesz je wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinno się piec jakieś 30 – 40 minut. Ostatnia warstwa to polewa czekoladowa.

Czekoladę i łyżkę masła podgrzewaj na małym ogniu przez około 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wylej ją na upieczone i ostudzone już ciasto. Kiedy polewa zastygnie, Gerbota jest gotowa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!